Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Letní mlsání pro děti: Nanuky, sušenky i palačinkový špíz!

/
  • 29. června 2019 ● 07:00

    Prázdniny jsou tady! Co takhle je dětem zpestřit a nabídnout jim dobroty, které mají tak rády? Lenošení u vody, malá letní oslava, výlet k babičce a dědečkovi. To vše si žádá rychlé, jednoduché, a přitom originální pohoštění. 

  • 1.

    Palačinkový špíz s jahodami a jogurtovým dipem


    Potřebujete: 10 lžic hladké mouky, 1 lžíci cukru třtinového, mléko či kefír, 1 vejce, sůl, olej na smažení. Na namáčení a dotvoření: 1 balení bílého jogurtu, 3 lžíce cukru třtinového, 250 g jahod.

     

    Postup: Do mísy dáme mouku, třtinový cukr, vejce, špetku soli a za stálého míchání přiléváme mléko či kefír. Vznikne řídké těsto. Smažíme ideálně nasucho či s minimem oleje. Pokud se nám nedaří dělat malé palačinky, můžeme vytvořit velké a poté je nakrájet. Omyjeme jahody a necháme je odkapat.

    V mističce si rozmícháme jogurt s cukrem. Na špejli střídavě napícháme palačinky a jahody.

     

    TIP: Nechce se vám namáčet špízy do jogurtu? Rovnou jej namažte na palačinky. Místo špízů si můžete udělat také malé sendviče, které se tak můžou stát malou svačinkou, třeba na rodinný výlet. Jahody si lze pak vzít zvlášť, nebo je můžete vyměnit za marmeládu, kterou doplníte jogurtový dip.

    Autor: Korunní cukr, Shutterstock

  • 2.

    Malinové nanuky


    Potřebujete: 300 g čerstvých nebo mražených malin, 180 g zakysané smetany, 1 lžíci citronové šťávy, lžíci cukru, 75 ml vody.

     

    Postup:  Do rendlíku nalijeme vodu, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, aby se všechen cukr rozpustil. Necháme zchladnout. Mezi tím rozmixujeme maliny (mražené nejdřív necháme povolit) a pak je propasírujeme přes síto. Smícháme se zakysanou smetanou, citronovou šťávou a zchladlým sirupem. Hmotu nalijeme do tvořítek na nanuky a necháme ztuhnout ideálně 3 hodiny.

    Autor: Korunní cukr, Shutterstock

  • 3.

    Lentilkové sušenky


    Potřebujete: 125 g másla či margarínu, 100 g cukru hnědého, 125 g cukru krystal, 1 balení vanilkového cukru, 1 vejce, 1 balení kypřicího prášku, špetku soli, 225 g polohrubé mouky, 150 g lentilek.

     

    Postup:  Na pánvi s pevným dnem rozehřejeme máslo. Přidáme oba cukry, a jakmile se rozpustí, vklepneme do směsi vejce. Přidáme mouku, kypřicí prášek a sůl. Rozmícháme a odstavíme z ohně. Jako poslední vmícháme lentilky. Vznikne hutné těsto, ze kterého vytváříme hrudky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. V případě, že chceme sušenky mít úhlednější, vytvoříme váleček a krájíme z něj kolečka. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 minut.

     

    TIP:  Lentilky můžeme nahradit kakaovými boby.

    Autor: Korunní cukr, Shutterstock

  • 4.

    Dětská bowle s ovocem


    Potřebujete: 1/2 sklenky jablečného moštu, 2 citrony, cukr třtinový (podle chuti), 1 sodovky, malé kousky ovoce: žlutá a červená jablka, mandarinky, hroznové víno, čerstvé či kompotované třešně atd.

     

    Postup: Do jablečného moštu procedíme šťávu z citronů (aby neobsahovala pecky), trochu ji přisladíme třtinovým cukrem a přidáme sodovku. Nalijeme do mísy na bowli a přidáme kousky ovoce. Před podáváním necháme vychladit na příjemnou teplotu. Podáváme se lžičkami, které usnadní lovení ovoce v mističce.

    Autor: Korunní cukr, Shutterstock

  • 5.

    Borůvkovo ostružinové smoothie


    Potřebujete: 50 g borůvek, 50 g ostružin, 200 ml mléka, 1 polévkovou lžíci cukru krupice, 1 dávku šlehačky.

     

    Postup: Smícháme všechny ingredience pro smoothie a rozmixujeme. Dětem jej scedíme přes jemné sítko tak, aby se nemusely trápit s pecičkami z ostružin. Navrch dáme šlehačku, pár kousků celých plodů a podáváme se širokým brčkem.

    Autor: Korunní cukr, Shutterstock

    Zdroj a foto: Shutterstock, Korunní cukr

     

     

     

     

Dnešní horoskopy