Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sváteční menu podle slavných hvězd: Omeleta, ptáček i zelňačka s tajnou ingrediencí!

/
  • Recepty slavných
    8. května 2019 ● 06:00

    Nevíte, co dnes uvařit rodině? Připravte si sváteční oběd podle legendárních českých hereček. Nahlédli jsme jim malinko do kuchyně a přinášíme tři tradiční rodinné recepty. 

  • 1.

    Omeleta se žampiony Daniely Kolářové (72)

    Oblíbená herečka je v soukromém životě už dvojnásobnou babičkou. A také pokud jde o role, babičky se jí nevyhýbají. Vzpomeňme například na snímek Vratné lahve, kde si zahrála po boku Zdeňka Svěráka (82). A právě tady připravovala svému muži a vnoučkovi omeletu. Zkuste třeba tento recept na žampionovou.


    Potřebujete: ◗ 3 vejce ◗ 4 žampiony ◗ máslo ◗ sůl ◗ mletý pepř ◗ 1 hrst hladkolisté petržele ◗ olej.

     

    Postup: Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a krátce je orestujeme dozlatova v pánvi na kousku rozehřátého másla. Osolíme, opepříme, přimícháme k nim nasekanou petrželku a dáme je stranou. Do misky vyklepneme vejce, osolíme je, opepříme a vyšleháme. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a kousek másla. Když začne máslo pěnit, nalijeme do pánve rozšlehaná vejce.

     

    Zaoblenou stranou vidličky začneme míchat omeletu ode dna a pánví neustále potřásáme. Po 20 vteřinách, když začnou vejce tuhnout, ale na povrchu jsou ještě řídká, je přestaneme míchat. Posypeme je připravenými žampiony a vidličkou přehneme jeden okraj omelety do středu. Pomocí vidličky pak omeletu zabalíme, vyklopíme na talíř a ihned podáváme.

    Recepty slavných
    Autor: archiv

  • 2.

    Španělský ptáček Dany Medřické (†62)

    Legendární herečka se v soukromém životě vnoučat nedočkala, babičky však hrála často. Vzpomeňme například na učitelku Zmatlíkovou seriálu My všichni školou povinní nebo matku Anny Holubové v Ženě za pultem. Právě tady svým vnoučatům připravovala španělské ptáčky…

     

    Potřebujete: ◗ 4 plátky hovězí kýty ◗ 1 vejce natvrdo ◗ 2 sterilované okurky ◗ plnotučnou hořčici ◗ 4 cibule ◗ 100 g špeku ◗ 80 g měkkého salámu ◗ sůl ◗ mletý pepř ◗ sádlo ◗ hladkou mouku ◗ 800 ml hovězího v ývaru ◗ 100 ml láku z okurek.

     

    Postup: Maso naklepeme přes fólii, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek dáme asi 10gramový špalík špeku, 20 gramů salámu, čtvrtku vejce, půlku okurky a čtvrtku cibule. Maso zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.

     

    V kastrolu rozehřejeme sádlo a opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyjmeme, do výpeku dáme 3 na kostičky nakrájené cibule a zbylý, na kostičky nakrájený špek. Vše orestujeme, zaprášíme moukou a restujeme dohněda.

     

    Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme a vrátíme do hrnce. Přivedeme k varu. Stáhneme oheň a pod pokličkou dusíme hodinu a půl doměkka. Ptáčky vyjmeme, zbavíme provázku. Šťávu podle chuti dosolíme a opepříme, rozmixujeme ji a přecedíme ji na ptáčky. Podáváme s knedlíkem či rýží.

    Recepty slavných
    Autor: archiv

  • 3.

    Zelňačka podle Květy Fialové (†88)

    Věčně usměvavé, někdy trochu praštěné babičky často hrála i oblíbená Květa Fialová. Příkladem může být třeba televizní film Deník šílené manželky. A pokud jde o kuchyni, i tam byla herečka jako doma. „Strašně ráda vařím, vždycky jsem moc ráda vařila. Mám ráda, když jsme na chalupě, přijedou kamarádi a můžeme na zahradě připravovat různé dobroty. Jídlo totiž spojuje lidi,“ tvrdila. 

     

    Potřebujete: ◗ 400 g kysaného zelí ◗ 2 cibule ◗ 150 g pikantní klobásy ◗ 150 g sušených švestek bez pecek ◗ 2 větší brambory ◗ 5 kuliček jalovce ◗ 2 lžíce mleté sladké papriky ◗ 2 bobkové listy ◗ sádlo ◗ 100 ml mléka ◗ 2 lžičky hladké mouky ◗ sůl ◗ cukr.

     

    Postup: Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a klobásu, přidáme mletou papriku, koření, sůl, oloupané pokrájené brambory. Chvíli restujeme, pak přidáme překrájené kysané zelí i s částí nálevu a sušené švestky. Zalijeme vroucí vodou, zamícháme a povaříme na mírném ohni, až brambory změknou. V mléce rozšleháme mouku a polévku zahustíme. Necháme provařit a dochutíme solí a cukrem.

    Recepty slavných
    Autor: archiv

Dnešní horoskopy