Připravte se na velikonoce: Tři tradiční recepty, které nesmí chybět na svátečním stole
-
Velikonoce jsou tady už za pár dní. Je tak nejvyšší čas vymyslet, co dobrého uvařit. Máme pro vás tři tradiční recepty na polévku, hlavní chod i něco ke kávě.
- 1.
Šmigrustovka
Tato velikonoční polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete. Na talíři proto hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek.
Potřebujete na 4 porce: litr vody, 1 větší cibule, 300 g uzeného masa, 1 pikantní klobása, 1 žloutek , 4 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké mleté papriky, strouhaný křen, pažitka, sůl, pepř
Postup: V 1 litru vodu uvařte uzené maso a klobásu s oloupanou cibulí.
*Vyjměte maso a klobásu a nakrájejte je na kostičky. Rozdělte je do čtyř talířů.
*Vývar proceďte a následně přiveďte k varu. Postupně do něj zašlehejte smetanu promíchanou s moukou a mletou paprikou.
*Odstavte, přidejte žloutek a ochuťte solí a pepřem.
*Nachystaný vývar rozdělte do talířů. Přidejte rozpůlené vařené vejce a dozdobte strouhaným křenem a pažitkou.
- 2.
Pštrosí vejce
Recept na pštrosí vejce je rychlý, chutný a zamilují si ho i vaše děti. Pštrosí vejce totiž vypadají jako od dinosaura! Navíc je to ideální recept v případě, když vám zbude hodně vajec z koledy.
Potřebujete na 4 porce: 4 vejce uvařená natvrdo, 500 g mletého masa (vepřová a hovězí směs), 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 vejce, 3 žloutky, strouhanka na obalení, olej na smažení, sůl, pepř
Postup: Mleté maso smíchejte se žloutky a kukuřičným škrobem a směs osolte a opepřete.
*Oloupaná, natvrdo uvařená vejce rovnoměrně obalte masovou směsí.
Masové bochánky pak dále obalte v rozšlehaném, osoleném vejci a strouhance.
*V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a obalené bochánky osmažte dozlatova.
*Podávejte s krémovou bramborovou kaší, vařenými brambory nebo jen tak se zeleninovým salátem.
- 3.
Mazanec s jogurtem
Patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva a nejčastěji se připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. Tento recept s jogurtem dodává mazanci jemnou chuť.
Potřebujete: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 120 g másla, 30 g droždí, 4 žloutky, 250 ml mléka, 50 g bílého jogurtu, 1 vejce na potření, citronová kůra, 50 g rozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě, 50 g mandlových lupínků, špetka soli
Postup: Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít – zhruba 30 minut.
*Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
*Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
*Předehřejte troubu na 200 °C. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
*Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
*Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
*Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.
Zdroj: akademiekvality.cz