20. únor 2020
Svátek slaví Oldřich, zítra Lenka

Recepty inspirované jarní svěžestí! Palačinky, polévka i slaný koláč

/
  • 25. března 2019 ● 12:26

    Konečně je tu jaro! A jaká jiná barva ho symbolizuje lépe než zelená? Do zelené se ale nemusí halit jen probouzející se příroda, ale i recepty! Inspirujte se...

  • 1.

    Špenátové palačinky s ricottou

    POTŘEBUJETE: na těsto: 100 g listového špenátu, 75 g špaldové mouky, 120 ml kefíru, 1 vejce, špetka soli, přepuštěné máslo na smažení; na náplň: 200 g ricotty, 3 sušená rajčata, špetku soli, 1 lžíci piniových oříšků na ozdobu.

     

    POSTUP: Špenát necháme povolit. Poté ho spolu s moukou, kefírem, vejcem a solí rozmixujeme dohladka. Těsto necháme 5 minut odstát. Pánev zlehka potřeme přepuštěným máslem a usmažíme na něm palačinky. Palačinky necháme vychladnout a mezitím si smícháme ricottu s nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty, nasekanými piniovými oříšky a solí. Palačinky touto směsí potřeme a zarolujeme. Nakonec je nakrájíme a posypeme zbylými oříšky.

    Autor: Recepty s chutí

  • 2.

    Hrášková polévka

    POTŘEBUJETE: cibuli, stroužek česneku, lžíci oleje, 2 plechovky hrášku, 2 hrnky zeleninového vývaru, 2 lžíce citronové šťávy, lžíce nasekaného kopru, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, 100 g slaniny.

     

    POSTUP: Na pánvi na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Hrášek slijeme a přidáme k cibuli a česneku, krátce osmahneme. Přidáme vývar, povaříme a tyčovým mixérem rozmixujeme. Přidáme citronovou šťávu, kopr a na mírném plameni povaříme cca 7 minut. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvičce osmahneme. Hotovou polévku podáváme se slaninou.

    Autor: Recepty s chutí

  • 3.

    Hráškový hummus

    POTŘEBUJETE: 200 g mraženého hrášku, 120 g uvařené cizrny, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci sezamové pasty tahini, olivový olej, sůl a pepř.

     

    POSTUP: Hrášek propláchneme teplou vodou a společně s cizrnou ho vsypeme do mixéru. Přidáme česnek, citronovou šťávu, sezamovou pastu, olivový olej a vše rozmixujeme dohladka. Hotový hummus ochutíme solí, pepřem a podáváme s opečenou bagetkou.

    Autor: Recepty s chutí

  • 4.

    Slaný špenátový koláč

    POTŘEBUJETE: Na těsto: 300 g špaldové mouky, 1 vejce, 125 g másla, 30 ml vlažné vody, špetku soli; na náplň: 3 vejce, 400 g mraženého řezaného špenátu, 200 ml smetany na vaření, 100 g kozího sýra, sůl a pepř na dochucení.

     

    POSTUP: Připravíme si koláčovou formu o průměru zhruba 23 cm. V míse smícháme suroviny na těsto, vypracujeme bochánek a necháme ho alespoň hodinu odležet v lednici. Po hodině z těsta vyválíme placku a přeneseme ji do koláčové formy. Těsto vytvarujeme tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propícháme na několika místech vidličkou.

     

    Špenát necháme rozmrazit, vymačkáme z něj přebytečnou vodu a rozprostřeme ho na dno těsta. Vejce vyšleháme se smetanou, přidáme sůl, pepř a hotovou směsí zalijeme špenát. Na závěr přidáme rozdrobený kozí sýr. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 35 – 40 minut.

    Autor: Recepty s chutí

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy