Prozkoumejte stránky škol

Nevíte, kdy a kde se dny otevřených dveří konají? Mrkněte na webové stránky vytipovaných škol. Některé školy vydávají i letáčky a plakáty, které rozdávají na různých akcích a veletrzích škol.

Připravte se na víc návštěv

Vyplatí se navštívit několik škol. „Rozhodně bych doporučila každému žákovi navštívit den otevřených dveří primárně na školách, na které se chce hlásit. Určitě však není na škodu obejít více škol a získat tím porovnání,“ radí Jana Kovaříková ze společnosti Scio.

Pište si poznámky

Paměť není bezedná, tak si raději při návštěvě školy pište poznámky. Pomůžou v případě rozhodování mezi několika školami.

Vyzpovídejte studenty

Kromě pedagogů se dnů otevřených dveří účastní i současní studenti. Z první ruky se od nich váš potomek dozví, jaká je kvalita učitelů, úroveň výuky nebo mimoškolní aktivity.

Projděte okolí

Při návštěvě se nezapomeňte zaměřit i na okolí školy. Je v okolí park nebo obchod? Jak daleko je např. zastávka MHD?

Zajímejte se o vybavení

Zajímejte se o vybavení odborných učeben. „Například stavební a dřevařské obory by měly mít k dispozici špičkově vybavené dílny a pro studenty zahradnických oborů je velkým přínosem vlastní školní zahrada se skleníky,“ vysvětluje ředitel Janeček.

Udělejte si rodinnou akci

Do vybrané školy vyrazte spolu s dítětem a dojem z návštěvy s ním proberte. „Podle našich zkušeností chodí většina uchazečů na návštěvu škol spolu s rodiči, někdy dokonce i s širším okruhem dospělých,“ potvrzuje Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.

Prošmejděte školu

„Prostory školy, ve kterých stráví žák čtyři roky studia, hrají v jeho celkové spokojenosti nemalou roli,“ říká Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky. Podle něj se při prohlídce vyplatí nakouknout třeba do šaten, jídelny nebo i na sociální zařízení.

Kam na oběd

Nestyďte zeptat se i na otázky, které se studiem souvisí nepřímo, ale pro vás jsou důležité. Třeba na to, jestli je ve škole bufet nebo jestli jsou zajištěné obědy.

Vyzpovídejte studenty

Kromě pedagogů se dnů otevřených dveří účastní i současní studenti. Z první ruky se od nich váš potomek dozví, jaká je kvalita učitelů, úroveň výuky nebo mimoškolní aktivity.