Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Připravte mazlíčka na zimu: 10 rad, co s packami, kožichem i venčením!

/
  • 13. listopadu 2018 ● 11:38

    Přestože je letošní podzim zatím spíš nadprůměrný, neznamená to, že nás v zimním období nezaskočí mráz a sníh. Buďte připraveni a pomozte svým mazlíčkům letošní zimu přečkat bez úhony. Mrkněte, jak na to!

     

  • 1.

    Všude dobře, uvnitř nejlíp

    Pokud máte venkovní kočku, měla by mít v zimě možnost přístupu dovnitř. V opravdu chladných dnech veterináři doporučují nechat ji doma. Podobné je to i se psy menších a středních plemen, pokud bývají většinu času na zahradě. Jiné je to u velkých plemen psů, která chladné teploty a sníh zvládají mnohem lépe. Ale vždy byste měli zvážit zdravotní stav a věk psa. Cukrovka, srdeční onemocnění, onemocnění ledvin nebo jiné chronické onemocnění mohou ohrozit schopnost termoregulace psa. Navíc štěňata a senioři jsou více náchylnější k nachlazení než dospělí.

    Autor: iStock

  • 2.

    Pozor na prostydnutí

    Obleček pro některá krátkosrstá plemena psů, štěňata či seniory je v zimě nezbytný. Měl by kromě zad a beder chránit i hrudník a břicho. Mějte ale na paměti, že nejvíce tepla ztrácejí domácí zvířata spodní stranou pacek, ušima a dýchacími cestami. Varovné znamení, že váš mazlíček prochladl, je, že se třese, kňučí a při procházce zpomalil nebo se zcela zastavil. Po návratu domů proto dejte zvířeti chvíli na vyrovnání teplot a svlečte mu obleček až po pár minutách.

    Autor: Jitka Žigová

  • 3.

    Mějte psa na očích

    Ujistěte se, že váš pejsek má v pořádku čip a na obojku má známku s aktuálním kontaktem na vás. V zimních měsících se totiž psi ztrácejí více, než kdykoli jindy během roku. Sníh, mlha, případně bílá tma mohou vašeho čtyřnohého přítele snadno dezorientovat. Nejlepší je proto v takových případech mít psa na vodítku.

    Autor: iStock

  • 4.

    Kdy na procházku?

    Jakmile udeří mrazivé počasí, měli byste tomu přizpůsobit venčení psa, zvlášť pokud je zvyklý pobývat v bytě. Pokud to jde, zkuste se vyhnout brzkým ranním a pozdním večerním procházkám, kdy je teplota nejnižší, a posuňte venčení do denních hodin. Také je důležité, aby byl pes neustále v pohybu a neprochladl. Rozhodně by neměl poléhávat na studené zemi či čekat uvázaný u obchodu, než si nakoupíte.

    Většina psů hrátky ve sněhu zbožňuje.
    Autor: Foto: Animal Rescue, Vlaďka Hradská

  • 5.

    Bouchněte do kapoty

    Než nastartujete své vymrzlé auto, hlasitě bouchněte do kapoty. Může se stát, že si v prostoru pod haubnou nebo nad pneumatikami ustele toulavá kočka. Ránou do kapoty tak případného nocležníka vyplašíte a vyhnete se tomu, že nastartováním vozidla nebo dokonce jízdou kočce ublížíte.

    Autor: Profimedia

  • 6.

    Utírejte packy

    Po každé procházce utírejte svému mazlíčkovi packy. Zasněžené a namrzlé chodníky a silnice jsou posypané solí či jinými chemikáliemi, které mohou packám škodit. Chlupáčům také nezapomeňte vystříhat srst na spodní straně tlapek. Zabráníte tím tomu, aby se jim sníh nabaloval na packy a znepříjemňoval jim chůzi.

    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Sestřih nechte na léto

    Ať už necháváte stříhat či trimovat psa nebo kočku, rozhodně to nedělejte na zimu. Čím chlupatější kožíšek, tím lépe bude mazlíček zimu snášet.

    Autor: lovewhatmatters.com

  • 8.

    Vezměte je k veterináři

    Zajít byste měli se svým mazlíčkem preventivně k veterináři (nejlépe na jaře a na podzim). Zejména pak pokud máte doma čtyřnohého seniora. Veterinární kontrola na začátku zimy ukáže, v jaké kondici je váš mazlíček před nástupem chladného počasí.

    Autor: Profimedia

  • 9.

    Sníh není žrádlo!

    Dávejte pozor, aby váš čtyřnohý mazlíček nejedl sníh. Ledová tekutina totiž může způsobit zánět žaludku.

    Zimní hrátky pejsků ve sněhu.
    Autor: Foto: Animal Rescue, Vlaďka Hradská

  • 10.

    Zkontrolujte topidla

    Než začnete topit naplno, nechte si zkontrolovat plynový kotel, komín s krbem, karmu nebo jiné topidlo, které v zimě pojede na plné obrátky. Špatný technický stav totiž zvyšuje pravděpodobnost úniku jedovatého oxidu uhelnatého. Je bez zápachu, není vidět a způsobuje zdravotní problémy nejen lidem, ale domácím mazlíčkům, kteří tráví doma víc času.

    Autor: iStock

Dnešní horoskopy