V hlavní roli dýně: Není to jen polévka! Vyzkoušejte bramboráčky, pikantní kari i muffiny
-
Zbyly vám z halloweenského tvoření dýně? Šup s nimi do hrnce! Dají se z nich připravit báječné pokrmy! Máme pro vás hned čtyři rychlé a výborné recepty, které rozsvítí víkendový oběd.
- 1.
Dýňové bramboráčky
Potřebujete (20 bramboráčků): 500 g očištěné dýně Hokaido, 200 g salátových brambor, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, 4 vajíčka, 100 g polohrubé mouky, 1 lžičku kukuřičného škrobu, sádlo na smažení, sůl a pepř.
Postup: Z dýně vyndejte semínka, omyjte ji a i se slupkou nastrouhejte ideálně na kuchyňském robotu. To samé udělejte s oloupanými bramborami.
* Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte, a všechny ingredience kromě sádla společně promíchejte.
*Nenechte směs stát a ihned ji zpracujte dál. Lžičku sádla rozehřejte v pánvi. Těsto naneste na pánev, bramboráček by neměl být vyšší než centimetr.
*Na středně silném plameni osmahněte po obou stranách dozlatova, celkem asi minuty. Vyjměte a nechte na papírové utěrce okapat přebytečný tuk.
- 2.
Mrkvové muffiny s dýněmi
Potřebujete: 2 šálky najemno nastrouhané mrkve, 1 a ¾ šálku hladké mouky, ½ šálku hnědého cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, ¾ lžičky sody bikarbóny, ½ lžičky soli, ¾ hrnku bílého jogurtu, 60g rozpuštěného másla, 1 vejce.
Na krém: 300g krémového sýru, 100g moučkového cukru, marcipán a gelové potravinářské barvy.
Postup: Suché ingredience smíchejte ideálně v míse kuchyňského robotu, poté postupně přidejte rozpuštěné máslo, jogurt a vejce.
*Vypracujte v těsto, kterým následně plňte do košíčků na pečení muffinů. Košíčky plňte jen do dvou třetin.
*Pečte v troubě předehřáté na 180°C, zhruba 30 minut dokud košíčky nezezlátnou. Po upečení nechejte zcela vychladnout.
* Mezitím si připravte krém a suroviny na výrobu dýní na ozdobu.
* Vyšlehejte sýr s cukrem. Krém nesmí být tekutý. Pokud je, přisypejte ještě trochu cukru. Dejte alespoň na 20 minut do lednice.
*Vychladlé muffiny ozdobte krémem pomocí cukrářského sáčku. Marcipán si obarvěte gelovými barvičkami a vytvarujte do tvaru malých dýní, kterými následně ozdobte vršek muffinů.
- 3.
Dýňové kari se zázvorem
Potřebujete: 1 malou dýni Hokkaidó, 1 menší lilek, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 plechovku krájených rajčat, kousek čerstvého zázvoru (asi 4 cm), 1 plechovku kokosového mléka, 1 lžíci arašídového másla, 2 lžičky kari, šťávu z půlky limetky, hrst nesolených arašídů, olivový olej, čerstvou šalvěj, sůl, pepř.
Postup: Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do keramického pekáče.
* Pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru a i se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré.
*V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte zhruba 3 minuty. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut.
*K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat asi 15 minut.
*Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s jasmínovou rýží.
- 4.
Pikantní dýňová polévka
Potřebujete: 1 menší cibuli, 1 střední dýni Hokaido, 1,5l vývaru, olivový olej, kari koření, pepř nebo chilli, sůl, zakysanou smetanu, čerstvou bazalku.
Postup: Před vařením z dýně odstraňte semínka a vlákna a nakrájejte ji na 10 až 15 cm kousky. Slupku ponechejte, v žádném případě neloupejte. Obsahuje totiž spoustu vitamínů a při vaření krásně změkne
*Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, a v hrnci velice krátce orestujte na olivovém oleji.
*Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte dýni nakrájenou na větší kostky. Párkrát zamíchejte, aby se zlehounka osmahla, a zalijte vývarem. Vařte, dokud dýně opravdu nezměkne.
*Ochuťte kari kořením, případně pepřem nebo chilli.
*Vše pak promíchejte tyčovým mixérem. Už nevařte a hned podávejte. Na talíři polévku ochuťte lžíci zakysané smetany a ozdobte čerstvou bazalkou.
ZDROJ: http://blog.kitchenaid.cz