Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Už vám není »náct«, a přesto vás trápí akné? 5 rad, jak s otravnými pupínky zatočit

/
  • Akné trápí i v dospělém věku.
    30. října 2018 ● 12:34

    Myslíte si, že pupínky jsou problémem jen puberťáků? Omyl! Akné bohužel trápí i v dospělém věku.  Mačkat, či nemačkat? Poradíme vám, co na něj zabírá.

  • 1.

    Mačkat, nebo nemačkat?

    Bakterie a maz, který ucpe pór, a pak se vytvoří „beďar“. Ten každou ženu dokáže vytočit naprosto spolehlivě. Jenže má se mačkat? Ve chvíli, kdy bědujeme u zrcadla, se o kosmetický zádrhel už stará naše tělo. Imunitní systém vyšle látky, které bakterii v póru ničí, často to ale odnesou i buňky kolem. Místo pak je zarudlé a kůže zanícená. Nutkání „to“ vymáčknout je silné...

     

    Jenže při mačkání většinou nedostanete pryč všechny bakterie, naopak je můžete zatlačit ještě hlouběji. Nad nimi se pak utvoří nová vrstva kůže a problém je o to horší. Takže rada zní: Nemačkat. Pokud fakt „musíte", určitě si umyjte důkladně ruce a použijte čistý kapesníček. Mačkejte jen ty pupínky, co mají bílou hlavičku.

    Akné trápí i v dospělém věku.
    Autor: scom

  • 2.

    Komu akné hrozí?

    Nejčastějšími místy výskytu akné je obličej, záda, krk a paže. „Občasným akné v dospělosti mohou trpět především ženy, například během menstruace či v těhotenství, kdy dochází k hormonálním změnám. Pokud je ale akné přítomno delší dobu, je dobré o pokožku speciálně pečovat,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová.

    Akné trápí i v dospělém věku.
    Autor: istock.cz

  • 3.

    Alkohol pomáhá

    Na problematickou pleť jsou vhodné přípravky s obsahem alkoholu. Jejich odmašťující účinek je pro aknózní pleť žádoucí, ovšem nesmí být agresivní. „Vhodné nejsou příliš hutné krémy, které nedovolí pokožce dýchat ani krémy mastné, které zhoršují ucpávání mazových žlázek. Ideální jsou krémy, které obsahují retinoidy, kyselinu azelaovou nebo ovocné AHA kyseliny v nižší koncentraci,“ vysvětluje dermatoložka.

     

    Než proto vyrazíte k dermatologovi kvůli léčbě akné, udělejte si nejprve „inventuru“ v kosmetice, jestli nepoužíváte nějaký krém či make-up, který akné podporuje nebo zhoršuje.

    Akné trápí i v dospělém věku.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Jídlo pleť ovlivňuje

    Vhodnou prevencí, jak předcházet výskytu akné, je i úprava jídelníčku. Obecně se doporučuje racionální výživa se sníženým obsahem živočišných tuků a bohatá na vlákninu. Vhodné nejsou potraviny s obsahem jednoduchých cukrů (řepný a hroznový cukr, sacharóza, třtinový cukr) a pečivo z bílé mouky.

     

    Někomu pomůže i omezení mléka, lepku a také dráždivých potravin, jako je kakao, káva či velmi kořeněná jídla. Na pleť také velmi negativně působí kouření a přemíra alkoholu.

    Akné trápí i v dospělém věku.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Zkuste třeba laser

    „Dobře se uplatňují masti s dezinfekčním a hojivým účinkem. V případě, že po vyhojení akné zůstávají na kůži pigmentové skvrny nebo jizvičky, může pomoci laser. Pomáhá v hluboké vrstvě kůže k obnovení tvorby kolagenních vláken. Pleť se postupem času vypíná a jizvy se vyrovnávají,“ říká dermatoložka Mansfeldová. Další moderní metodou je microneedling, který využívá ovocné kyseliny, které pomáhají uvolnit a odstranit mrtvé povrchové vrstvy kůže.

    Zdroj: Perfect Clinic

    Akné trápí i v dospělém věku.
    Autor: shutterstock.com

Dnešní horoskopy