18. listopad 2019
Svátek slaví Romana, zítra Alžběta

Co bude o víkendu k obědu? 3 recepty na brokolicový krém, zapečené brambory s hovězím i pljeskavicu

/
  • Vyzkoušejte uvařit něco nového.
    26. října 2018 ● 15:33

    Víkend před námi a vy si lámete hlavu, co pro rodinu připravíte k jídlu? Zkuste některý z našich tří receptů, určitě nebudete litovat!

  • 1.

    Brokolicový krém s kozím sýrem a ořechy

    Potřebujete: 1 velkou brokolici, 6 malých koleček kozího sýru, 1 velkou hrst pekanových ořechů (nebo jiných, podle chuti), olivový olej, mořskou sůl, čerstvě namletý černý pepř.


    Postup: Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu. Brokolici nakrájejte a rozdělte na jednotlivé růžičky a vařte ve vodě 3 až 4 minuty.


    *Největší kousek musí jít snadno rozkrojit, ale přitom klást lehký odpor. Rychle sceďte, ale vodu uschovejte pro další použití.

     

    *Brokolici zalijte brokolicovým vývarem přibližně do poloviny a rozmixujte. Zvlášť u polévky je důležité rychlé, důkladné a konzistentní mixování.


    *Mixujte do hladka, ochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Dál nevařte!

     

    *Do talířů rozdělte kozí sýr a ořechy, a každý zalijte štědrou naběračkou polévky. Dozdobte olivovým olejem a případně pepřem.

    Zdroj: blog.kitchenaid.cz

    Brokolicový krém s kozím sýrem a ořechy
    Autor: blog.kitchenaid.cz

  • 2.

    Zapečené smetanové brambory s hovězím a bylinkami

    Potřebujeme: 1 kg brambor, 2 lžíce másla, 4 jarní cibulky, velkou hrst čerstvého oregana, velkou hrst čerstvé šalvěje, několik listů libečku, 100 g plátkové slaniny, 300 g mletého hovězího, 400 ml smetany ke šlehání, 4 stroužky česneku, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíci Podravky, 4 vajíčka, 2 lžíce hladké mouky, 200 g strouhaného čedaru.


    Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Zapékací misku si vymažeme máslem. Jarní cibulku a všechny byliny nasekáme nahrubo. Slaninu nakrájíme na malé kostičky.


    *Pak už můžeme vrstvit. Do vymazané zapékací misky naskládáme třetinu plátků brambor, obložíme jimi i okraje formy. Na ně dáme polovinu masa, slaniny, cibulky a bylinek.

     

    *Troubu si předehřejeme na 180°C.


    *Smetanu dáme do větší misky, prolisujeme do ní česnek, osolíme, opepříme, přidáme koření, vmícháme do ní vajíčka, mouku a nastrouhaný čedar. Prošleháme.

     

    *Třetinou této směsi polijeme směs v pekáči. Pak na ni vyskládáme druhou třetinu brambor. Na ně dáme druhou polovinu masa, slaniny, cibulky a bylinek. Trochu bylinek si necháme stranou na ozdobu.


    *Zalijeme druhou třetinou smetanové směsi. Horní vrstvu vyskládáme z poslední třetiny brambor a polijte ji poslední třetinou smetanové směsi.

     

    *Pekáč pečlivě zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme péct na 60 minut. Poté pekáč odkryjeme a směs ještě dopečeme dozlatova, bude to trvat asi 15 minut.


    *Podáváme posypané zbylými bylinkami. Skvělým doplňkem je zeleninový salát.

    Zapečené smetanové brambory s hovězím a bylinkami
    Autor: Podravka

  • 3.

    Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem

    Potřebujete: 1 kg směsi mletých mas, pálivou papričku, dvě lžičky soli, pepř, 2 cibule, 200 g pařeného ovčího sýra, např. kaškavalu. K podávání: pita chléb, pečenou jižní zeleninu, atd.


    Postup: Maso promícháme s najemno nasekanou papričkou, solí a pepřem. Cibule nasekáme najemno nebo nastrouháme a vmícháme do masa. Pak ho pořádně propracujeme rukama, v masu by neměl zůstat žádný vzduch, aby se směs pěkně spojila a držela pohromadě. Propracované maso dáme na dvě hodiny odpočívat do chladničky.


    *Po vychlazení si připravíme list alobalu, položíme ho na prkénko a na jednu polovinu listu vytvoříme placičku z masa, velkou asi jako lívanec.

     

    *Na tuto placičku položíme odkrojený plátek sýra (neměl by přesahovat okraje), vytvoříme si druhou placku z masa a položíme ji přes něj.


    *Zakryjeme shora druhou polovinou alobalu a prkénkem pěkně rovnoměrně smáčkneme, aby byla výsledkem placka silná 1 cm, alobal z ní půjde snadno sloupnout.

     

    *Takto vytvořené placky opékáme z obou stran, nebude to trvat déle než několik minut.


    *Tradiční přílohou je ajvar, pita, nebo brambory. Skvělý je také salát z pečené jižní zeleniny, např. lilků nebo paprik, grilovaná cherry rajčátka, atd.

    Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem
    Autor: Podravka

Témata

recept

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy