Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Už to nemůžete vydržet? 4 tipy na úlevu od úmorné bolesti hlavy

/
  • Bolest hlavy má nejrůznější důvody.
    22. října 2018 ● 09:45

    Tisíce kovadlinek vám tepe v hlavě? Máte úmorné bolesti, které nelze vydržet? Bolest hlavy je jedním z nejčastějších problémů, které trápí především ženy. Poradíme vám, jak se s ní vypořádat a zkuste to tentokrát bez prášku.

  • 1.

    Proč hlava bolí?

    Jde o civilizační chorobu a u každého může být spouštěčem něco jiného. Někdo je náchylnější na změny počasí, jiného dokáže potrápit špatný spánek nebo nějaká intenzivní vůně. Obecně platí, že spouštěčem je určitě alkohol a cigarety, káva a některé druhy potravin, zvláště kořeněné jídlo. Samostatnou kapitolou je stres, dlouhodobé vysedáváí u počítače a málo pohybu.

    Bolest hlavy má nejrůznější důvody.
    Autor: istock.com

  • 2.

    Zacvičte si

    Než sáhnete o prášku nebolest, zkuste si zacvičit. Hlava často bolí ty, kteří tráví hodiny u počítače. Protáhněte ztuhlé krční svaly pětiminutovým strečinkem. Rukou tlačte na hlavu, kterou postupně přikláníte k jednomu i druhému rameni. Hlavou pak zakružte. Ramene tlačte dolů a dozadu. U počítače seďte rovně, nehrbte se. Ideální je každou hodinu si alespoň na pět minut od monitoru odpočinout. Velmi pomáhá i masáž strnulé šíje.

    Bolest hlavy má nejrůznější důvody.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Teplé i studené obklady

    Pokud je bolest už taková, že vás upoutala na lůžko, pomohou obklady. Navlhčete kapesník studenou vodou nebo použijte třeba zmrzlý hrášek a zabalte ho do utěrky. Nenechte ho ale na hlavě moc dlouho aby vám neprostydla. Druhou možnosti je teplá sprcha. Ta pomáhá na krční svalstvo a ramena.

    Bolesti hlavy s zbavíte tím, že si dáte mokrý hadr na hlavu. Tím se zúží cévy, které pak tlačí na nervy.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Pomůže i správné jídlo

    Kuřecí vývar je lékem skoro na vše. Pomáhá i při bolesti hlavy. Za bolestmi může být také nedostatek magnézia. Zařaďte proto do jídelníčku více špenátu, chřestu nebo kapusty. Hořčík zase obsahují třeba oříšky. Jíst byste měli i více ryb, především lososa. Pomáhá i ananas, který obsahuje látku bromelin, jež se k léčbě bolestí dokonce využívá. Udělat si můžete i ibiškový nebo zázvorový čaj. Pít byste vůbec měli více. Bolest může být způsobena i dehydratací organismu. Naopak zapomeňte na banány, vyzrálé sýry a čokoládu.

    Bolest hlavy má nejrůznější důvody. Pomáhají na ni třeba i oříšky.
    Autor: iStock.com

  • 5.

    Co babské rady?

    Podle nich pomáhá obklad namočený do jablečného moštu (octa) smíchaného s trochou medu. Vyzkoušet můžete i tvarohový obklad s cibulí, který si přiložíte na čelo. Obklad si můžete udělat i z nakrájených brambor či slupek ze salátové okurky.

    Bolest hlavy je někdy k nevydržení
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy