Oslaďte dětem konec prázdnin: Tři recepty na ultra jednoduché dobroty
-
Uteklo to, prázdniny jsou za námi a děti čeká nástup do školních lavic. Oslaďte jim polední chvíle bezstarostného volna a vyberte si nějaký z našich rychlých tipů na moučníček.
- 1.
Mrkvový dort s medvídky
Mrkvový dort je už dnes klasika, která se těší velké oblibě v Evropě i za oceánem. Receptů na tento skvělý dezert je celá řada. Jedním z nejzajímavějších je vláčný dort s tříbarevným krémem ozdobený roztomilými medvídky. Na výrobu této pestrobarevné dobroty budete potřebovat sedm mrkví, které v těstu vytvoří zajímavou strukturu a současně zajistí jeho vláčnost.
Potřebujete na těsto (průměr formy 18 cm): 3 vejce, 180 g třtinového cukru, 1 lžičku javorového sirupu, 240 g polohrubé mouky, 1,5 zarovnané lžičky kypřící sody, 1,5 zarovnané lžičky prášku do pečiva, 1 vrchovatou lžičku skořice, 200 ml oleje, 7 nahrubo nastrouhaných mrkví, špetku soli
Potřebujete na krém: 600 g termizovaného smetanového sýru typu lučina, 120 g změklého másla, 160 g moučkového cukru (nebo podle chuti), 1 lžičku javorového sirupu, trochu citronové šťávy, 3 různé potravinářské barvy, balíček želatinových medvídků
Postup: Vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem a sirupem. Zvlášť si promíchejte všechny suché přísady (mouku, sodu, kypřící prášek, sůl a skořici) a přidejte k vaječné směsi.
*Pak postupně zašlehejte i olej a nakonec vmíchejte mrkev. Těsto nalijte do vymazané dortové formy a pečte přibližně hodinu na 180°C.
*Mezitím vyšlehejte dohladka změklé máslo s cukrem, sirupem a lučinou. Citronovou šťávou dolaďte chuť. Krém rozdělte do čtyř misek v poměru 2:1:1:1.
*Misku s dvojnásobně větším množstvím krému dejte stranou a použijte k potření vrchní části dortu a boků. Zbylý krém v jednotlivých miskách postupně obarvěte třemi různými potravinářskými barvami.
*Vychladlý korpus třikrát podélně rozřízněte. Jednotlivá patra namažte barevnými krémy, a poté celý dort potřete ze všech stran neobarveným krémem. Ozdobte medvídky podle své fantazie a nechte vychladit v lednici.
- 2.
Jahodovo-čokoládové minidortíčky
Pokud mezi vaše oblíbence patří cheesecake, tento dezert si zamilujete! Jeho příprava zabere sotva 10 minut a zvládne ho i ten největší kuchařský amatér. Kombinace kakaových sušenek, krémového žervé s vanilkou a jahodami vás naprosto uchvátí.
Potřebujete: 250 g smetanového sýra typu žervé, ¼ hrnku práškového cukru, 1 vanilkový lusk, 19 ks kulatých kakaových sušenek, 150 g rozpuštěné kvalitní hořké čokolády, 8 malých rozpůlených jahod, balíček bonbonu Medvědi na jahodách
Postup: Elektrickým mixérem rozšlehejte žervé, cukr a semínka z rozříznutého vanilkového lusku. Mixujte asi jednu minutu, dokud se vše zcela nepropojí.
*Krémem naplňte sáček na polevu (postačí i obyčejný pytlík). Ustřihněte jeden konec sáčku a krémem ozdobte 16 kakaových sušenek. Zbylé sušenky důkladně rozdrťte.
*Na krém zlehka nakapejte rozpuštěnou čokoládu (nemusí být), posypejte rozdrcenými sušenkami a ozdobte jahodovými bonbonky. Nakonec položte na každý dortíček rozpůlenou jahodu a můžete servírovat.
- 3.
Mramorovaná čokoláda
Potřebujete: 1 balení čokoláda – mléčná, 1 balení hořká čokoláda, 0,5 balení bílá čokoláda, balení bonbonů Kyseláci
Postup: Připravte si menší nízký plech vystlaný pečícím papírem.
*V horké lázni si dohladka rozpusťte hořkou společně s mléčnou čokoládou, směs nalijte na plech a rozetřete do požadovaného tvaru.
*Stejným způsobem si ihned rozehřejte bílou čokoládu, kterou ve vlnovkách nalijte na hořko-mléčnou směs, a vidličkou vytvořte mramorování.
*Bonbony rozkrájejte na třetiny, nasypte je na čokoládu a jemně přitlačte. Nechte vychladit v lednici do úplného zatuhnutí.
Zdroj: Pedro