Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Potíte se? 6 pravd, které jste o pocení možná nevěděli

/
  • Pocení je pro mnohé z nás velmi prekérní záležitostí...
    21. května 2018 ● 09:32

    Teplé období je opět tady a pro mnohé tak nastává i „doba pocení“. Je to přirozená tělesná funkce, jejíž úlohou je ochránit organismus před přehřátím. Poradíme, jak si s pocením poradit.

  • 1.

    Až litr potu denně

    Pocení je pro lidské tělo nezbytné. Slouží totiž jako obrana proti přehřívání. V klidovém stavu vyprodukuje člověk až jeden litr potu denně! S teplými dny, fyzickou námahou a stresovými situacemi se míra pocení ještě zvedá.  Jak ale zůstat i v těchto situacích svěží a neobtěžovat okolí nepříjemným odérem? Nejúčinnějšími pomocníky v boji s tělesným pachem jsou antiperspiranty a deodoranty. Princip, na kterém tyto výrobky fungují, je ale rozdílný.

    Pocení je nepříjemný problém, za který se mnozí z nás stydí.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Je to hlavně voda

    Občas na nás vyskočí nějaký „zaručený“ způsob, který má zabránit pocení už navždy. Nejen, že je to zatím nemožné, ale pro lidské tělo by to bylo nezdravé. Pocení je přirozená tělesná funkce, která chrání organismus před přehřátím. Lidské tělo reaguje vylučováním potu nejen na horko a tělesnou zátěž, ale také na hormonální změny, silné emoce či pikantní jídla. Složení potu je do jisté míry individuální, jeho základ je však vždy stejný.  Až z 98 % je tvořen vodou, zbytek jsou minerální látky, aminokyseliny či močovina.

    Pocení je nepříjemný problém, za který se mnozí z nás stydí.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Za zápach mohou bakterie

    Pot jako takový nezapáchá. Nepříjemný odér nevzniká pocením, ale přítomností bakterií v našem podpaží. „Živnou půdou bakterií jsou bílkoviny a tuky obsažené v potu produkovaném žlázami, které se nacházejí v oblasti podpaží, třísel a v okolí bradavek. K jejich aktivaci dochází až v období puberty, což je důvodem, proč zpocené děti nezapáchají,“ vysvětluje lékařka Lucie Růžičková Jarešová.

    Pocení je nepříjemný problém, za který se mnozí z nás stydí.
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Antiperspirant nebo deodorant?

    Základní rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem je, že součástí deodorantu není žádná složka, která by pomáhala samotné pocení omezit. Deodoranty jen neutralizují zápach. Pokud jsou parfémované, tak ho navíc i překrývají. Zjednodušeně řečeno, deodorant vám sice pomůže předejít nelichotivému zápachu, ale propoceným skvrnám v podpaží nezabrání. Antiperspirant na rozdíl od toho napomáhá tvorbu potu snižovat. Jeho součástí jsou hliníkové soli měnící se na povrchu pokožky na gel, který překryje potní žlázy. Stejně jako deodoranty mohou být i antiperspiranty obohacené o vonné látky.

    Pocení je nepříjemný problém, za který se mnozí z nás stydí.
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Není pocení jako pocení

    Je velký rozdíl mezi termoregulačním a emocionálním pocením. Úlohou toho prvního je ochránit tělo před přehřátím. Vyloučený pot vyvolá chladící efekt nejen na kůži, ale i na krevních zakončeních procházejících těsně pod ní. Díky tomu dojde k ochlazení krve a také orgánů, do kterých krev proudí. „Naopak k emocionálnímu pocení dochází v důsledku psychického tlaku, trémy, strachu, bolesti ale i radosti. Na tyto podněty reaguje především oblast podpaží, dlaní a chodidel, kde se pot objeví ve zvýšené míře. Dále se při emocionálním pocení aktivují ve velké míře malé potní žlázy na čele, dekoltu a zádech, “ dermatoložka Jarešová.

    Zdroj: Rexona

    Mapa pocení
    Autor: Blesk

Témata

pocení pot zápach

Dnešní horoskopy