Buďte na velikonoce pěkně vypečení: 3 recepty na veselé jarní dorty
-
Beránek, mazanec, jidáše a další velikonoční dobroty nemusí letos stačit. Co kdybyste rodinu překvapili velikonočními dorty? Máme pro vás tři recepty.
- 1.
Mrkvový dortík
Potřebujete na korpus: 500 g najemno nastrouhané mrkve, 200 g rostlinného tuku, 300 g krupicového cukru, 5 vajec, 300 g hladké mouky, hrst rozinek nebo brusinek, špetka skořice, špetka muškátového oříšku, 50 g vlašských ořechů, 1 pytlík kypřícího prášku
Postup: Vejce společně s rostlinným tukem Hera máslová příchuť a cukrem utřeme do bílé hladké pěny.
Poté ručně vmícháme mrkev společně s kořením a ořechy.
Nakonec vmícháme mouku spojenou s kypřícím práškem.
Hotovou hmotou naplníme dortovou formu a pečeme na 170° C asi 40 minut.
Potřebujete na krém: 200 g mascarpone, 100 g smetany, 100 g krupicového cukru, 1 ks ztužovače smetany
Postup: Mascarpone utřeme s cukrem a nadlehčíme vyšlehanou smetanou se ztužovačem a necháme vychladit přes noc. Pak naneseme na korpus. Hotový dort obsypeme plátky pražených mandlí a dozdobíme mrkvičkami z marcipánové hmoty.
- 2.
Velikonoční dort
Potřebujete na korpus: 250g rozpuštěné Hery máslová příchuť, 4 velká vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 225g třtinového cukru, 200g mrkve, nastrouháno nahrubo, 300g hladké mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečení, 1 lžička mixu koření do dortů, 1 lžička strouhaného perníku
Potřebujete na polevu: 40g rostlinného tuku, 100g krémového sýru, 175g cukru moučka
Na zdobení: 10g nasekaných pistácií, bílý a růžový fondán, 1/2 pomeranče, Hrstka pažitky
Postup: Vymažte dortovou formu
* Ve velké míse smíchejte rozpuštěnou Heru, vajíčka, vanilkový extrakt a třtinový cukr.
* Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, pak mouku, prášek do pečiva a koření a pořádně promíchejte.
* Směs přendejte do připravené formy a pečte v troubě 55 minut, aby byl korpus na dotek pružný. Zkontrolujte pomocí špejle, po propíchnutí špejlí musí zůstat špejle suchá. Pak nechte korpus vychladnout.
* Na polevu vyšlehejte tuk spolu s krémovým sýrem, přidejte moučkový cukr a dobře promíchejte. Směsí pomažte korpus a navrch dejte nasekané pistácie.
* Pro vymodelování zajíčka, udělejte velkou kouli z bílého fondánu a umístěte jí do středu polevy. Vymodelujte a přidejte 2 malé zaječí tlapičky a z malé kuličky vytvořte ocásek. Z růžového fondánu dozdobte tlapičky.
* Oloupejte kůru z půlky pomeranče a vykrájejte malá kolečky (cca 1cm na průměr). Pomocí nůžek vystřihněte čtvrtku z každého kolečka. Přidejte 3-4 ks pažitky do středu koleček a zamotejte zpátky kůru z pomeranče, aby vytvořila vršek mrkve.
* Rozmístěte vytvarované mrkve kolem zajíčka.
- 3.
Marcipánový dort
Potřebujete na krém: 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 500 ml mléka, 1 balíček vanilkového pudingu, 200 g marcipánu
Potřebujete na piškotový korpus: 6 vajíček, 1½ šálku (250g) mouky, 1½ šálku (250g) cukru, 1½ lžičky kypřícího prášku, 50 g rostlinného tuku
Na polití korpusu: 2/3 šálku vody, 3 lžíce cukru, citronová šťáva z ½ citronu, 2 lžíce Amaretta
Na dozdobení: meruňková marmeláda, 20 g marcipánu na přípravu velikonoční dekorace (zvířátka a vajíčka)
Postup: Rozpusťte tuk a nechte vychladnout.
*Vyšlehejte vejce s cukrem.
*Přidejte mouku s kypřícím práškem.
*Nakonec přidejte rozpuštěnou Heru a jemně promíchejte. Vložte těsto do pečící formy a pečte 40 minut.
*Po upečení vychladlý korpus rozkrojte na dvě vrstvy.
*Horkou vodu smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Po vychladnutí přidejte alkohol.
Příprava krému:
Polovinu mléka uvařte s marcipánem. Když se mléko začne vařit, přidejte zbytek mléka smíchaného s vanilkovým pudingem. Vařte puding podle návodu a pak ho nechte vychladnout pod pokličkou. V další míse utřete rostlinný tuk. Postupně po lžících ji přidávejte do pudingu tak, aby vzniklý krém měl hladkou konzistenci.
Dokončení:
Položte si jedno patro korpusu na talíř (spodní stranou nahoru) a prokapejte ho polovinou připravené šťávy. Poté ho potřete marmeládou a polovinou krému. Nakonec ho překryjte druhou částí korpusu, který také pokapete zbylou částí šťávy. Dort ze shora a ze stran potřete krémem a dozdobte marcipánovou dekorací.