Kosti v kaprovi mohou Štědrý večer pořádně znepříjemnit. Snad právě proto má řada domácností místo něj vedle bramborového salátu smažený řízek, vinnou klobásu nebo v lepším případě jiný druh ryby.
Kapr nepatří mezi špičku jen v množství kostí, ale i v jejich nebezpečnosti. Kromě lebky, páteře a žeber má kostru ploutví a hlavně mezisvalové kůstky, které jsou při jídle nejvíc nepříjemné. Nejčastěji mají tvar vidličky, říká se jim proto také ypsilonky. Průměrně jich má 99!
Tyto »potvůrky« naopak zcela chybějí u ryb sumcovitých, okounovitých a treskovitých. A také u lososů. „Ti podle druhu mají 30 až 200 kostí, ale všechny jsou spojené s páteří, svalové nemají žádné,“ říká zooložka Romana Anděrová.
V posledních letech v Česku přibývá lidí, kteří chtějí místo kaprů jiné šupináče. „Jde o amury, candáty, někdy o štiky a sumce,“ popsal Blesku Josef Slivko, šéf prodejny ryb u rybníka Svět v Třeboni.
Vyměnit kapra (99) za štiku (103) se jako výhoda nezdá. Nebezpečí je ale přesto menší. Zatímco kapři mají nepříjemné vidlicové kosti, štika má jednoduché, maximálně rozdvojené. A okoun, pstruh nebo candát mají pouze jednoduché kosti.
Patříme sice k národům s bohatou rybářskou tradicí, ve spotřebě ryb však pokulháváme. Loni snědl každý Čech v průměru 5,1 kg rybího masa, což bylo o 7,5 procenta méně než v roce 2015. Průměrná spotřeba ryb v Evropě je přitom 22,7 kila!
Zachraňuje nás opravdu jen tradice Vánoc, kdy se prodá 80 procent roční produkce kaprů. Podle výživových doporučení bychom měli sníst alespoň dvě porce ryb týdně, v ideálním případě 400 gramů. Kromě kvalitních bílkovin, obsahují zdravé tuky a také omega 3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. „Omezují rizika vzniku srdečního infarktu, aterosklerózy a cévní mozkové mrtvice,“ potvrzuje dietoložka doktorka Karolína Hlavatá.
Za kolik se prodává kilo ryb?
- Amur 80 Kč
- Kapr výběrový 89 Kč
- Pstruh 138 Kč
- Sumec 210 Kč
- Štika 270 Kč
- Candát 370 Kč
Video: Vánoční trhy na Václaváku
Vánoční trhy na Václaváku Eva Fornálová