Proti únavě, bolestem kloubů i suché pokožce: 5 faktů, proč bychom měli jíst ryby
-
Jíst ryby je důležité. Slýcháme to snad ze všech stran. Ale víte, proč je to tak důležité? Prozradíme, co nám ryby opravdu přináší a jak cenné látky při vaření uchovat.
- 1.
Stravitelnost a minerály
Rybí maso má kvalitní bílkoviny, vápník, draslík, fosfor, vitaminy a v případě mořských ryb také jód. Nejvíce ze všeho je však ceněna omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které si naše tělo není schopno samo vyrobit a musíme je přijímat potravou. „Vhodnou volbou k doplnění těchto látek jsou především mořské ryby, které obsahují velmi dobře stravitelné bílkoviny a mnohem vyšší procento tělu prospěšných látek, než ryby sladkovodní. Rybí maso je i oceňované pro nízkou hladinu tuků ve svalovině, která je výrazně nižší než v libovém hovězím masu,“ říká odborník Vladimír Prokop.
- 2.
Jak často ryby jíst?
Doporučený příjem rybího masa se podle odborníků na zdravou výživu uvádí v množství tří porcí týdně. Nedostatečný příjem ryb a z nich omega-3 mastných kyselin - se může projevovat například zvýšenou únavou, suchou pokožkou nebo bolestmi kloubů. Podle Společnosti po výživu bychom měli dokonce ve svém jídelníčku najít místo pro 400 g rybího masa každý týden.
- 3.
Z přírody lepší než z chovu
Zakoupit kvalitní rybí maso přitom není vždy jednoduché. Výrobci do něj mnohdy uměle přidávají vodu, aby zvýšili jeho hmotnost, k tomu je »obohacují« také o aditiva. To jsou látky, které upravují a vylepšují jejich vlastnosti. Pozor si dejte také na původ ryb. Ryby z farmy jsou uměle dokrmované a jejich maso je tučnější, na rozdíl od pevného a šťavnatého masa ryb z volné přírody. Při výběru ryby věnujte pozornost také způsobu jejího zpracování.
- 4.
Čerstvé a »čerstvé«
Na pultech obchodů si řádně vybírejte. Zejména produkty balené v ochranné atmosféře se ke spotřebiteli dostanou často až několik dní po vylovení. Tím značně ztrácí na své kvalitě. Vedle chlazených ryb můžete najít i ryby s masem rozmraženým. Prodejce nechá rybu rozmrazit a následně ji prodává za cenu čerstvé. Takto prodávané výrobky musí být označeny jako rozmražené. Nejlepší volbou tak jsou ryby, které jsou zamrazené ihned po vylovení na moři.
- 5.
Jak rybu dopravit domů a zpracovat
*Pokud dopředu plánujete nákup ryb, zařaďte jejich výběr až na samý konec nákupu a pak pospíchejte domů.
*Ideální je přenášet je v chladící tašce.
* Ať už budete ryby péci, smažit, vařit či jinak tepelně upravovat, nerozmrazujte je předem!
*Abychom uchovali co nejvíce cenných látek, je vhodné rybu vařit v páře nebo péct na pečícím papíře bez použití tuku. Těmito způsoby tepelné úpravy si tak pochutnáte na tom nejlepším a nejzdravějším rybím mase.
Zdroj: Mylord-Premium