Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chrápete? Mohou za to geny, obezita i stres! Poradíme, jak to vyřešit

/
  • Chrápání může značit i mnohé život ohrožující choroby.
    2. října 2017 ● 13:16

    Chrápe jako když řeže dříví! Také máte takového »dřevorubce« vedle sebe v posteli? A nemusí to být jen muž. Chrápání po 40. Věku života se častěji objevuje i u žen. Ničitel ložnic se dá ale řešit.

  • 1.

    Jak vzniká chrápání?

    Vzniká při dýchání vibracemi měkkých tkání hltanu. Během spánku je sníženo napětí svalů, které tvoří svalovou trubici, kterou dýcháme. Menší měrou se na chrápání může podílet i nos, respektive vnitřní partie nosu při větším vybočení nosní přepážky nebo při chronické rýmě. Vznik chrápání také negativně ovlivňuje obezita. Tuk v organismu se totiž usazuje nejenom na viditelných místech, ale rovnoměrně v celém organismu, tedy i v hltanu. Tukem prostoupené stěny hltanu jsou méně pevné a umožňují snadnější vibrace. Jistou roli hraje i dědičnost.

    Chrápání může značit i mnohé život ohrožující choroby.
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Není to jen »hlukový problém«

    Chrápání není jen otravný ruch, který nás vytrhuje ze spaní. Může značit i mnohé zdravotní komplikace. „Běžné pravidelné chrápání bez pauz je problémem spíše pro ty, kteří ho musí poslouchat. Pozor by si ale měli dát ti, kteří chrápou nepravidelně. Jde o tzv. apnoický syndrom, který se vyskytuje asi u 4 procent populace a představuje závažný zdravotní problém,“ upozorňuje odborník na spánkovou medicínu Jan Kastner. U apnoika je chrápání nepravidelné a často přerušované. Apnoické pauzy se mohou významně podílet na vzniku závažných onemocnění, jako jsou kardiovaskulární a metabolická onemocnění - vysoký krevní tlak, srdeční nemoci, cévní mozková příhoda, vysoká hladina cholesterolu, cukrovka…

    Chrápání může signalizovat například problém s krevním tlakem.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Ženy dohání muže

    Muži mají s chrápáním opravdu větší problém než ženy a to kvůli jiné anatomii dýchacích cest. Mají masivnější měkké patro, objemnější kořen jazyka, i větší hrtan. Chrápou až dvakrát více než ženy. Na vině může být i vyšší konzumace alkoholu či častější kouření. U mnoha žen může být spouštěčem chrápání například i menopauza, vyčerpanost, stres nebo obezita. Ve zralejším věku okolo 70 let se ale muži a ženy v četnosti chrápání začínají vyrovnávat…

    Jestliže chrápete a přes den jste pak unavení, může jít o spánkovou apnoi. A ta do důsledku může vést až k onemocnění srdce.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    15 minut na odstranění chrápání

    Celosvětově nejrozšířenějším a dlouhodobě nejefektivnějším zákrokem jak zničit otravné chrápání je tzv. laserová uvuloplastika. Zákrok netrvá déle než 15 až 20 minut a nevyžaduje žádnou další pooperační péči. Není ale vhodným řešením u apnoiků. U nich se sice totiž vyruší zvukový efekt chrápání, ale dechové pauzy, které mohou ohrozit život, zůstanou. Tito »chrapouni« tak musí počítat s větší operací hltanu či s léčbou s přetlakovým ventilátorem.

    Chcete zase klidně spát? Chrápání odstraní malý zákrok.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Babské rady

    *Dejte si sprchu – ideálně teplou vodu a postavte si do sprchového koutu skleničku se solí, která se bude odpařovat a vy tak inhalovat. Pročistí se vám nos a zvlhčí sliznice.

    *Mazlíčky ne – za chrápáním může být plný nos, který tak reaguje na nejrůznější alergeny. Ať už množství prachu, které jste ze skříně nesetřeli už několik měsíců nebo na chlupy zvířecích mazlíčků, se kterými spíte v posteli.

    *Zvlhčete vzduch – suchý a vydýchaný vzduch dráždí. Je proto nutné krátce větrat i v noci, třeba když si odskočíte na toaletu, nebo si pořiďte zvlhčovač vzduchu

    *Zaberou i bylinky – citrónový extrakt nebo eukalyptus či máta peprná vám před spánkem uleví. Stačí si je nakapat buď do zvlhčovače, nebo použít jako vonný olej.

    Zdroj: Perfect Clinic

    Zvlhčovač vzduchu vám rychle pomůže zklidnit spánek.
    Autor: iStock

Dnešní horoskopy