Naservírujte si Valašsko: Frgál, kyselice, halušky a hříbkový křem
-
Co kraj to místní speciality. A protože nelze zcestovat celou republiku, připravili jsme pro vás 4 recepty na valašské tradiční dobroty.
- 1.
Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou
Potřebujeme: 500 g brambor, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, pepř, 150 g slaniny, čerstvé mladé kopřivy, 250 ml smetany
Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme najemno nebo rozmixujeme. Smícháme s polohrubou moukou a vajíčkem a propracujeme.
* Protlačíme přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile halušky vyplavou nahoru, ještě minutu je provaříme. Vyjmeme pomocí síta na plech a zlehka zakapeme olejem.
* Čerstvé kopřivy opláchneme, spaříme vařící vodou a překrájíme je.
* Na pánvi orestujeme dozlatova nakrájenou slaninu, přidáme kopřivy, halušky, smetanu, promícháme, ochutíme solí a pepřem a servírujeme.
- 2.
Hříbkový krém
Potřebujeme pro 4 osoby: 100 g másla, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 1 cibule, 50 g hladké mouky, 200 g čerstvých hřibů, 150 ml smetany, 500 ml vývaru nebo vody, sůl, pepř
Postup: Na másle orestujeme dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nakrájenou cibuli a krátce orestujeme.
* Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a provaříme společně s hříbky cca 20 minut.
* Zalijeme smetanou a rozmixujeme tyčovým mixérem.
* Tip: Pokud bychom se chtěli vyhnout zahušťování moukou, můžeme hned na začátku přidat do vývaru oloupanou a na kostičky nakrájenou větší bramboru.
- 3.
Valašská kyselice
Potřebujeme: 400 g uzené křížové kosti, 300 g kysaného zelí, 250 ml smetany, 50 g hladké mouky, 1 cibule, česnek podle chuti, olej nebo sádlo, celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl
Postup: Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a povaříme tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti.
* Vycedíme kost a koření, přidáme překrojené a dle kyselosti přepláchnuté zelí.
* Smetanu rozmixujeme s hladkou moukou a 10 minut povaříme.
* Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme jej nadrobno. Opečeme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a 10 minut povaříme.
* Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
- 4.
Valašský frgál
Na kynuté těsto pro 4 kusy frgálů potřebujeme: 500 g hladké mouky, 2 vejce (2 žloutky), 250 ml mléka, 40 g droždí, 80 g moučkového cukru, špetku soli, 50 ml oleje, 125 g Hery, citronovou kůru; Na potírání: 1 vejce, 100 ml mléka
Příprava těsta: Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka a necháme vzejít kvásek.
*Mezitím dáme do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (pokojová teplota) a ohřáté mléko.
*Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
*Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.
Dohotovení: Na každý koláč s 240 g těsta přidáme 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu necháme asi 1cm okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem.
*Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C. Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. * Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.
Hrušková náplň: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Postup: Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme. Pro náplň se používají sušené, nikoli čerstvé hrušky kvůli příliš vysokému množství vody v čerstvém ovoci.
Tvarohová náplň: 1 kg tvarohu, 4 vejce (žloutky), 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 1 dl rumu, citronovou kůru, muškátový květ. Postup: Všechny suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na ředění použijeme smetanu.
Povidlová náplň: 1400 g povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky. Postup: Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.
Maková náplň: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky. Postup: Mléko dáme svařit s krupicovým cukrem. Když se směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.
Zdroj: lanterna.cz