Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Naservírujte si Valašsko: Frgál, kyselice, halušky a hříbkový křem

/
  • Naservírujte si na talíř chutě Valašska.
    30. června 2017 ● 10:01

    Co kraj to místní speciality. A protože nelze zcestovat celou republiku, připravili jsme pro vás 4 recepty na valašské tradiční dobroty.

  • 1.

    Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

    Potřebujeme: 500 g brambor, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, pepř, 150 g slaniny, čerstvé mladé kopřivy, 250 ml smetany

    Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme najemno nebo rozmixujeme. Smícháme s polohrubou moukou a vajíčkem a propracujeme.

    * Protlačíme přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile halušky vyplavou nahoru, ještě minutu je provaříme. Vyjmeme pomocí síta na plech a zlehka zakapeme olejem.

    * Čerstvé kopřivy opláchneme, spaříme vařící vodou a překrájíme je.

    * Na pánvi orestujeme dozlatova nakrájenou slaninu, přidáme kopřivy, halušky, smetanu, promícháme, ochutíme solí a pepřem a servírujeme.

    Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou
    Autor: www.lanterna.cz

  • 2.

    Hříbkový krém

    Potřebujeme pro 4 osoby: 100 g másla, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 1 cibule, 50 g hladké mouky, 200 g čerstvých hřibů, 150 ml smetany, 500 ml vývaru nebo vody, sůl, pepř

    Postup: Na másle orestujeme dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nakrájenou cibuli a krátce orestujeme.

    * Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a provaříme společně s hříbky cca 20 minut.

    * Zalijeme smetanou a rozmixujeme tyčovým mixérem.

    * Tip: Pokud bychom se chtěli vyhnout zahušťování moukou, můžeme hned na začátku přidat do vývaru oloupanou a na kostičky nakrájenou větší bramboru.

    Hříbkový krém
    Autor: www.lanterna.cz

  • 3.

    Valašská kyselice

    Potřebujeme: 400 g uzené křížové kosti, 300 g kysaného zelí, 250 ml smetany, 50 g hladké mouky, 1 cibule, česnek podle chuti, olej nebo sádlo, celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl

    Postup: Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a povaříme tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti.

    * Vycedíme kost a koření, přidáme překrojené a dle kyselosti přepláchnuté zelí.

    * Smetanu rozmixujeme s hladkou moukou a 10 minut povaříme.

    * Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme jej nadrobno. Opečeme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a 10 minut povaříme.

    * Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

    Valašská kyselice
    Autor: www.lanterna.cz

  • 4.

    Valašský frgál

    Na kynuté těsto pro 4 kusy frgálů potřebujeme: 500 g hladké mouky, 2 vejce (2 žloutky), 250 ml mléka, 40 g droždí, 80 g moučkového cukru, špetku soli, 50 ml oleje, 125 g Hery, citronovou kůru; Na potírání: 1 vejce, 100 ml mléka

    Příprava těsta: Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka a necháme vzejít kvásek.

    *Mezitím dáme do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (pokojová teplota) a ohřáté mléko.

    *Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.

    *Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.

    Dohotovení: Na každý koláč s 240 g těsta přidáme 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu necháme asi 1cm okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem.

    *Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C. Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. * Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.

    Hrušková náplň: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Postup: Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme. Pro náplň se používají sušené, nikoli čerstvé hrušky kvůli příliš vysokému množství vody v čerstvém ovoci.

    Tvarohová náplň: 1 kg tvarohu, 4 vejce (žloutky), 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 1 dl rumu, citronovou kůru, muškátový květ. Postup: Všechny suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na ředění použijeme smetanu.

    Povidlová náplň: 1400 g povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky. Postup: Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.

    Maková náplň: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky. Postup: Mléko dáme svařit s krupicovým cukrem. Když se směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

    Zdroj: lanterna.cz

    Valašské frgály
    Autor: www.lanterna.cz

Dnešní horoskopy