Okna jako nadčasová investice

Při výběru oken dobře zvažte, co od nich očekáváte a kde budou sloužit. Omezovat výběr jen na úsporu tepla zdaleka nestačí. Podle konkrétní situace může být důležitá např. větší ochrana před okolním hlukem, zajištění oken před zloději nebo bezpečí pro malé děti. Zkušený dodavatel by vám měl s výběrem oken poradit a doporučit to nejvhodnější řešení.

Pokud s nákupem oken vyřešíte i doplňky, jako jsou parapety, sítě proti hmyzu a stínění, uspoříte čas i peníze a budete mít jistotu, že vše bude nejenom dobře vypadat, ale také spolehlivě fungovat.

ČTĚTE TAKÉ: jak na výběr oken?

Pořízení oken není levná záležitost. I u oken platí, že kvalita není zadarmo a nikdo nestojí o to, pořídit si „noční můru“. Aby okna sloužila spolehlivě desítky let, vyplatí se věnovat výběru dodavatele náležitou pozornost. „Znát výrobce oken se vyplatí. Za pár let můžete potřebovat například servis, pokud se zákazník může obrátit přímo na výrobce, představuje to pro něj rozhodně větší jistotu,“ říká R. Kubálek obchodní ředitel VEKRA okna a vysvětluje, „často nás oslovují lidé, kteří si výhodně koupili levná okna neznámého původu a nyní hledají, kdo by je opravil.“

Autor: Window holding, a.s.

Jsou lepší dřevěná nebo plastová okna?

Moderní plastová, dřevěná, ale i dřevohliníková a hliníková okna jsou z hlediska izolačních vlastností prakticky srovnatelná. Jaká okna si pořídíte, je otázkou osobních preferencí a finančních možností. Nenechte se zmást některými mýty. Nová okna dobře těsní a udrží tak v bytě více tepla, ale je nutné myslet na odvod přebytečné vlhkosti z interiéru. Pokud není dům vybaven nucenou výměnou vzduchu s rekuperací tepla, je potřeba naučit se správně větrat a používat odsavače par.

ČTĚTE TAKÉ: věčný souboj plastu a dřeva? Skutečně?

Každý materiál má své výhody i nevýhody. U plastových oken lidé oceňují, že jsou prakticky bezúdržbová. Dřevo je zase jedinečný, léty prověřený přírodní materiál. Hliníková okna jsou mimořádně odolná a dřevohliníková okna kombinují luxus přírodního materiálu s odolností hliníku. „Z hlediska vlastností oken jsou důležitějšími parametry než materiál například volba správného izolačního zasklení, detaily kování nebo konstrukční řešení profilů a těsnění,“ vysvětluje R. Kubálek z VEKRY.

Při výběru profilového systému byste měli myslet i na zdánlivé detaily, protože skutečná kvalita oken se může projevit až za několik let. Plastová okna by měla být dobře vyztužena, výztuha zajistí, že se okna nebudou kroutit. Pokud si pořídíte dřevěná okna s kvalitní povrchovou úpravou, zůstanou při jednoduché péči dlouho krásná.

Autor: Window holding, a.s.

Co byste měli vědět o výběru izolačního zasklení

Specifikace - izolační dvojsklo nebo trojsklo - dnes již nestačí. Nabídka různých typů izolačního zasklení se speciálními vlastnostmi je široká. Pokud nevíte, co si pořídit, neváhejte požádat o radu odborníka.

Měli byste například vědět, že běžné izolační trojsklo netlumí hluk z okolí lépe než dvojsklo. Zvukový útlum se řeší pomocí zasklení s různou tloušťkou skleněných tabulí, ještě lepší protihlukové vlastnosti má zasklení s integrovanou fólií. Pasivní domy potřebují okna osazená trojskly se zvýšenými solárními zisky, taková zasklení propustí do domu více tepla od slunce, která prohřejí interiér bytu či domu.

TIP PRO VÁS: tipy na údržbu oken všech materiálů v Praktickém Rádci

„Zákazník by se měl dodavatele zeptat na vlastnosti zvoleného zasklení, a to nejenom na parametry související s tepelnou izolací, ale také na solární zisky nebo prostup světla,“ upřesňuje R. Kubálek z VEKRY. Žádný dotaz není hloupý a dodavatel by vám měl umět vždy srozumitelně vše vysvětlit. Jde přece o to, aby vám okna po všech stránkách vyhovovala a přinesla jak úsporu tepla, tak větší komfort pro vaše bydlení.