I zdánlivě tak prostá věc, jakou je lepidlo, může zodpovědnému rodiči zamotat hlavu. Jaké koupit? Trh nabízí mnoho druhů určených pro různé činnosti, různé konzistence i velikosti, množství značek. Základem je snadné používání a neméně důležité je bezpečí. Určitě se ujistěte o zdravotní nezávadnosti výrobku!

PRAKTICKÉ PRO NEJMENŠÍ

Školní lepidlo by mělo především umožnit snadnou aplikaci. Zejména pro nejmenší školáky nejsou z toho důvodu vhodná lepidla tekutá, která déle zasychají a bývají také silně cítit. Praktičtější je lepicí tyčinka. Nabízí pohodlí pro dětskou ruku, možnost rychlé a snadné aplikace: stačí jen sejmout uzávěr a jednoduše potřít lepenou část. K výhodám patří i „čistá práce“, riziko zašpinění okolních předmětů, potřísnění vlastního oblečení a dalších nehod je minimální bez ohledu na to, jak zručný je právě váš potomek.

Pro jednodušší používání mohou posloužit i speciální výrobky, např. lepicí tyčinka, která za sebou zanechává fialovou stopu. Dítě tak vidí, která místa již lepidlem potřelo a která ještě nikoli. Po zaschnutí fialové zbarvení zmizí.

Autor: Shutterstock

JAK DLOUHO VYDRŽÍ

O komfortu při používání rozhodují i zdánlivé detaily. Patří mezi ně snadné otvírání a zavírání i skutečnost, zda víčko dobře sedí a při zavření splní svůj úkol, kterým je zamezit vysychání a ztrátě schopnosti lepit. Pokud školák s lepidlem nebude delší dobu pracovat a víčko nebude přiléhat, můžete při další příležitosti kupovat lepidlo nové.

NA CO HO POTŘEBUJETE

Nejmenší školáci obvykle potřebují lepidlo, které je určené především na obyčejný papír. Speciální lepidla pro jiné druhy materiálů jsou spíše záležitostí výtvarných kroužků či kreativních kurzů. Některé typy zmíněných lepicích tyčinek ale zvládnou slepit také např. karton nebo dřevo. Kvalitní lepidlo určitě nemusí čekat až na začátek školy. Děti si s ním mohou užít lepení fotografií z výletů či vytváření dekorací už v průběhu prázdnin.

Autor: Shutterstock

PRO KLUKY NEBO PRO HOLKY?

Lepidlo může být ale i hezké a pro děti atraktivní. Na trhu například najdete lepicí tyčinky určené přímo pro kluky nebo přímo pro holky. Pro chlapce je modrá varianta, pro dívky červená.