Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Postaví vás na nohy! 3 rostliny, které utuží vaše zdraví!

/
  • Aloe Vera, pampeliška nebo řepa jsou zázrakem pro vaše tělo.
    Aloe Vera, pampeliška nebo řepa jsou zázrakem pro vaše tělo. (Shutterstock)
    7. března 2016 ● 09:34

    Máme je na dosah ruky, a mnohdy netušíme, jaké mají léčebné účinky. Fungují na
    různé neduhy i jako prevence. Co by nemělo chybět v naší domácí přírodní lékárničce?

  • 1.

    Aloe Vera

    * Pro vnitřní očistu a posílení organismu se dá jen stěží najít něco účinnějšího, než je aloe vera.

    * Co obsahuje a které neduhy léčí? Užíváním extraktu z rostliny se docílí rychlého pročištění hlavně střev, ledvin a jater. Rostlina osahuje vitaminy A, B, C, E, vápník, železo, hořčík, zinek, draslík a další.

    * Pleťová voda na akné: Skleničku alpy vlijte do zavařovací sklenice a rozmixujte s 3 listy aloe. Směs dejte na tři týdny do temna. Potom přeceďte přes plátýnko a dolijte asi 150 ml destilované vody. Nakonec přidejte kávovou lžičku jablečného octa nebo citronu. Vše promíchejte a přeceďte přes filtrační papír.

    Aloe Vera
    Autor: internet

  • 2.

    Pampeliška lékařská

    * Už slovo lékařská v názvu naznačuje, že tato bylinka je léčivá. Zužitkovat se dá
    úplně celá: kořen, list i květ.

    * Co obsahuje a které neduhy léčí? Nejvýznamnější je velké množství vitaminu C v listech. V bylině jsou také aminokyseliny, hořčiny a třísloviny. Extrakt se užívá k léčbě ekzémů, zmírnění žlučníkových a ledvinových kolik, při nemocech jater a sleziny, při zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy.

    * Jogurtový salát z pampelišek: 300 g pampeliškových listů properte a natrhejte na kousky. Vložte do talířů a zalijte zálivkou z bílého jogurtu, nadrobno nakrájené pažitky, dochuťte cukrem, solí a pepřem. Na co zabírá: na nachlazení, posílení imunity, na problémy s ledvinami a játry.

    Pampeliška
    Autor: cnc

  • 3.

    Červená řepa

    * Červená řepa je běžně užívanou zeleninou v našich kuchyních. Málokdo ale tuší, kolik zdraví prospěšných látek obsahuje.

    * Co obsahuje a které neduhy léčí? Je bohatá na vitaminy (A, B, C a H) a minerály jako např. draslík, zinek, železo, hořčík, vápník či selen. Obsahuje také organické kyseliny, flavony a antokyany s protinádorovým účinkem.

    * Šťáva z červené řepy: Oloupejte a omyjte čerstvou červenou řepu, nakrájejte ji na menší kousky a dejte do odšťavovače. První týden pijte zhruba dvě sklenice šťávy (dohromady zhruba 0,6 litru), druhý týden půl litru. Třetí týden dávku snižte na 0,4 l šťávy z řepy. Pitná kúra by měla trvat až 3 měsíce a může mít lehce projímavé účinky.

    Červená řepa
    Autor: profimedia.cz

     

Dnešní horoskopy