Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jarní detox organismu: 4 rady, jak to nepřehnat!

/
  • K jarnímu detoxu organismu přistupujte s rozumem a nechte si poradit.
    26. února 2016 ● 09:27

    Také čekáte na jaro, abyste mohli oživit své novoroční předsevzetí a konečně začít hubnout? Rozhdně nejste sami! Oblíbenou metodou je detoxikace organismu. Prozradíme vám, co je pravda a co ne na jarní očistě těla.

     

  • 1.

    Očista se selským rozumem!

    Jarní očista organismu je populární od nepaměti. Doporučují jí nejen jogíni, ale třeba i tradiční čínská medicína. Existují stovky těch »zaručeně správných« receptů a drastických čistících kúr. Některé nám nejen nepomohou, ale naopak mohou zapříčinit i zdravotní komplikace. Zaručené rady je lépe zvážit zdravým selským rozumem a nejlépe se ještě poradit s odborníkem. 

    K jarnímu detoxu organismu přistupujte s rozumem a nechte si poradit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Pozor na střídmost v jídle i odvodnění

    Střídmost v jídle i pití je jistě dobrou radou, ale je správné nejíst třeba tři dny vůbec nic, nebo dokonce držet půst ještě déle a pít jen vodu nebo zelený čaj? „Mnoho lidí skáče z extrému do extrému. Když nahradí přejídání totální absencí příjmu potravin, skutečně mohou rychle zhubnout, ale v naprosté většině se jedná jen o úbytek vody,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová a dodává: „Přílišné zavodnění sice trápí řadu lidí, hlavně žen, ale i odvodnění by mělo probíhat po poradě s odborníkem, proto drastické půsty bez podpory výživového poradce nebo lékaře nemohu doporučit.“

    K jarnímu detoxu organismu přistupujte s rozumem a nechte si poradit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Pozor na superpotraviny, nic se nemá přehánět

    Řada lidí spoléhá na zázračné potraviny zvané superpotraviny, nebo řasy. Například zelený ječmen skvěle účinkuje proti překyselení organismu, čistí krev, játra a ledviny. Obsahuje řadu vitamínů, kyselinu listovou, biotin a vlákninu. Do stejné skupiny zelených potravin patří také řasa chlorella, která má skvělé detoxikační účinky a pomáhá řešit například zácpy, plynatost nebo pálení žáhy. „Zelený ječmen i chlorellu můžete užívat celoročně, nemusíte čekat až na jaro, ale vždy podle doporučení uvedených na obale výrobku, protože nic se nemá přehánět, ani pokrmy, které jsou tělu prospěšné,“ popsala své zkušenosti výživová specialistka Štěpánka Štěpánová.

    K jarnímu detoxu organismu přistupujte s rozumem a nechte si poradit.
    Autor: archiv

  • 4.

    Pozor na kombinování bylinek

    Návrat k tradicím hlásá, že jedinou správnou cestou jsou bylinky. Pokud si vyberete ty správné, je to jistě pravda, ale nezapomeňte, že ne všechny bylinky můžete mezi sebou kombinovat a ne vždy se snášejí třeba s léky, které užíváte. I tady je lépe se předem poradit, než následně řešit problém.

    K jarnímu detoxu organismu přistupujte s rozumem a nechte si poradit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Pozor na vyvážený jídelníček i dostatek pohybu

    Nejen na jaře, ale po celý rok by měl být náš jídelníček vyvážený, měli bychom dostatečně pít vhodné nápoje a alespoň trochu se hýbat. A právě jaro by nás mohlo vytáhnout ven na sluníčko. „Všechno, i očista a hubnutí má základ v naší hlavě. Udělejte si chvilku sami pro sebe, jděte se projít, nebo zajděte do sauny. Uvidíte, že se budete cítit jako znovuzrození,“ dodává nutriční specialistka Marcela Dvořáková.

     

    K jarnímu detoxu organismu přistupujte s rozumem a nechte si poradit.
    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy