„Sníst okurku, to je jako vypít sklenici vody. Voda tvoří až 96 procent její celkové váhy,“ vysvětluje majitel zelinářské a ovocnářské firmy Jamboz z Čáslavi Milan Jambor.

Co dokážou okurky?

* Hojí spáleniny – Byli jste dlouho na slunci a spálili jste se? Nakrájejte okurku a přiložte na bolavá místa. Skvěle je ochladí.

* Pomáhají při bolestech – Bolí vás hlava nebo pálí unavené oči? Přiložte na čelo nebo na oční víčka kolečka okurek.

* Hubne se po nich – Jejich využití v nízkokalorických odtučňovacích dietách podporuje kyselina tartronová, která zabraňuje přeměně škrobů v organismu na
tuky.

* Zabíjejí bakterie – Okurky obsahují enzym erepsin, který štěpí bílkoviny a zabíjí bakterie parazitující červy. A k tomu ještě navíc umí díky vláknině a obsažené vodě čistit střeva.

* Proti cukrovce – Slupka okurek obsahuje antioxidanty protein peroxidázu, který zlepšuje stav nemocných cukrovkou a omezuje nebezpečí srdečních chorob.

Léto patří okurkám a cuketám

S okurkovou sezonou jde ruku v ruce i sezona cuket. I když vypadají jako velká okurka,
z botanického hlediska jsou mnohem bližší dýni. „Nejlépe se jim daří v teple, proto je pěstujeme na černé netkané textilii, která pomáhá půdu prohřívat a zabraňuje zároveň prorůstání plevele. Cukety jsou také zdraví velmi prospěšné. Obsahují velké množství vlákniny, čistí naše tělo a pomáhají při hubnutí.

Ochutnejte aneb tři netradiční recepty:

Okurková limonáda

Suroviny: 1 litr perlivé nebo neperlivé vody, 1 okurka a 1 citron nakrájené na kolečka, třtinový cukr, máta, led
Postup: Jednoduše všechny ingredience promícháme ve velkém džbánu a necháme vylouhovat. Okurku lze i nastrouhat, bude mít pak výraznější chuť.

Okurková polévka s chilli a pažitkou

Suroviny: 2 salátové okurky, 1–2 stroužky česneku, čerstvý kopr, čerstvá máta, 1 jarní cibulka, 200 g řeckého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička vinného octa, sůl, pepř, chilli paprička, čerstvá pažitka
Postup: Okurky oloupeme, pokrájíme na menší kousky nebo nahrubo nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Omyté bylinky osušíme a nasekáme. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka. Okurky, česnek, bylinky, cibulku, jogurt, smetanu, olej a ocet dáme do hlubší mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme. Polévku dochutíme solí a pepřem a dáme vychladit.

Cuketové květy

Suroviny: 4 cuketové květy, 100 g ricotty, těstíčko na obalování (4 lžíce hladké mouky, 1 dl bílého vína, 1 vejce), olej na smažení, pepř, sůl
Postup: Cuketové květy naplníme lžící ricotty a opatrně zavineme. Nakonec si připravíme těstíčko z mouky, vína, vajec a naplněné květy v něm obalíme a zprudka osmažíme v oleji z každé strany, dohromady asi 2 minuty. Necháme okapat na papírové utěrce a podáváme.