Lupy: Zkuste kaviár!

Znáte ten pocit svědivé pokožky hlavy, kdy nejde se nedrbat? Důležité je zvolit vhodnou a komplexní péči – tedy používat šampon, kondicionér a kúru proti lupům. „Doporučuji používat kaviárovou péči, která byla vyvinuta pro klienty, kteří trpí lupy a mají suchou, svědivou a podrážděnou pokožku hlavy,“ radí Lucie Michková z e-shopu Prozdravevlasy.cz. Přípravky s kaviárovým výtažkem obsahují mastné kyseliny Omega 3, které mají výrazně hydratační účinky, a vitamin C, prokázaný antioxidant se schopností chránit vlasy před poškozením.

Tip na domácí kúru: Březová voda

Osvědčeným prostředkem proti tvorbě lupů je březová voda. Na jeden litr vařící
vody potřebujete 100 g sušených listů břízy. Nechte asi 20 minut louhovat a zchladlým nálevem vlasy oplachujte.

Mastné vlasy: Suchý šampon to jistí!

Mastné vlasy jsou způsobeny nadměrnou činností mazových žláz pokožky hlavy. Tento tuk je v malé míře užitečný, pomáhá tomu, aby vlasy zůstaly pružné a nelámaly se. „Nadprodukce mazu může být způsobena hormony, konzumací příliš tučné potravy, smogem, dráždivým šamponem nebo častým saháním do vlasů,“ říká odbornice na vlasy. Správný šampon by neměl vlasy zatěžovat zbytečnými silikony a měl by být šetrný, abyste si vlasy mohli mýt každý den. Kondicionéru používejte jen malé množství a vtírejte ho do konců. Taky omezte kartáčování! Pokud si nechcete každý den mýt vlasy, mějte po ruce suchý šampon. Je k nezaplacení!

Tip na domácí kúru: Ocet a citron

Vymačkejte šťávu z jednoho citronu, přidejte lžíci octa a smíchejte ve sklenici s trochou vlažné vody. Vmasírujte do pokožky hlavy a pročešte. Nechte působit asi 15 minut a vlasy opláchněte vlažnou vodou. Masku opakujte jedenkrát týdně.

Suché vlasy: Chraňte je před sluncem!

Slunce už občas pěkně pálí, proto bychom měli myslet na to, že UV paprsky poškozují nejen pokožku, ale i vlasové vlákno. Během letního období je potřeba používat jinou vlasovou kosmetiku než v zimě! Šampon by měl mít UV faktor a zamezit vyblednutí barvy ze sluníčka. Pro blondýny jsou určené například speciální šampony pro zachování blond barvy. Ochranu proti slunci zase zajistí jemný vlasový ochranný sprej, například s arganovým olejem nebo výtažky z aloe, které vlasy posilují. Sprej do vlasů nastříkejte po každém umytí a vysušte ručníkem.

Tip na domácí kúru: Olivový olej

Suché vlasy přímo prahnou po výživě, tu jim zajistí poklad ze spíže – olivový olej. Nalijte ho do půlky hrnečku, zahřejte v mikrovlnné troubě a pak ho vetřete do konců a pořádně promasírujte. Když si vlasy zabalíte do ručníku, účinky oleje ještě zesílí. Nechte působit alespoň 20 minut a nezapomeňte pak vlasy důkladně umýt šamponem.