Tapas se šunkou Jamón Serrano

Tapas se šunkou Jamón Serrano
Autor: LIDL
Potřebujete: 150 g šunky Jamón Serrano, 1 lilek, 2 lahůdkové cibulky, 4 stroužky česneku, olivový olej, barevné papriky (1/2 žluté, 1/2 červené, 1/2 zelené), mořská sůl v mlýnku, černý pepř v mlýnku, 1 pálivá paprička, 2 rajčata, 100 g zelených oliv, 1 hrst bylinek (petrželka a bazalka), šťáva z 1/2 citrónu, 1 dřevorubecký chléb

Postup: Lilek nakrájíme na malé kostky. Lahůdkovou cibulku a 3 stroužky česneku nakrájíme nadrobno. Poté krátce orestujeme na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje. Přidáme nakrájený lilek a orestujeme dozlatova. Podle potřeby můžeme přidat olivový olej. Papriky nakrájíme na malé kostky a přidáme na pánev k lilku. Osolíme a opepříme. Z pálivé papričky odstraníme jadérka, poté ji nasekáme nadrobno a přidáme k zelenině. K opečené směsi přidáme oloupaná a na kostky nakrájená rajčata. Vše důkladně promícháme. Krátce podusíme a přidáme na poloviny nakrájené zelené olivy. Osolíme, opepříme, přimícháme nadrobno nasekané bylinky a přilijeme šťávu z poloviny citrónu. Směs promícháme, odstavíme a necháme vychladnout. Na druhé pánvi na troše olivového oleje opečeme dozlatova krajíce chleba.

Servírování: Opečené chleby potřeme zbylým stroužkem česneku, na každý poklademe vychladlou zeleninovou směs a ozdobíme šunkou Jamón Serrano.

Marinovaný losos s hořčičným semínkem

Marinovaný losos s hořčičným semínkem
Autor: LIDL
Potřebujete: 300 g čerstvého lososa, 1 mlýnek mořské soli, černý pepř v mlýnku, 45 g třtinového cukru, 1 citrón, 1 svazek pažitky, 1 lžíce dijonské hořčice, olivový olej, dřevorubecký chléb

Postup

Hořčičný dresink: V misce smícháme dijonskou hořčici s 5 lžícemi olivového oleje a šťávou z poloviny citrónu. Podle chuti osolíme a opepříme. Důkladně promícháme.

Marináda: Mlýnek se solí otevřeme a celý obsah vysypeme do misky. Přidáme trochu hrubě namletého pepře, třtinový cukr a kůru z důkladně omytého citrónu. Vše spolu smícháme. Na velký kus potravinářské fólie nasypeme polovinu směsi a rovnoměrně ji na fólii rozložíme. Na solnou směs položíme filety z lososa (bez kůže) a zasypeme je druhou polovinou směsi. Lososa důkladně zabalíme do fólie, vložíme do lednice a necháme 24 hodin marinovat. Marinované filety z lososa opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovými utěrkami. Ze všech stran je obalíme v najemno nasekané pažitce. Poté nakrájíme na tenké plátky.

Opečené chlebíčky: Chléb nakrájíme na krajíce a z obou stran opečeme na pánvi na rozpáleném olivovém oleji.

Servírování: Na opečené chlebíčky poklademe tenké plátky lososa a pokapeme trochou hořčičného dresinku. Nakonec pokapeme olivovým olejem.

Lososový tatarák s opečeným masem

Lososový tatarák s opečeným masem
Autor: LIDL
Suroviny: 400 g čerstvého lososa, 1 malá cibule, šťáva z poloviny citrónu, 3 lžíce natě lahůdkové cibulky, mořská sůl v mlýnku, černý pepř v mlýnku, olivový olej podle potřeby, 8 plátků dřevorubeckého chleba, 2 vejce uvařené natvrdo, 200 g listového salátu (například rukola, insalatina, polníček), 2 lžíce bílého vinného octa

Postup

Losos: Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na velmi malé kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou očištěnou cibuli a přilijeme citrónovou šťávu. Nakonec přidáme nakrájenou nať lahůdkové cibulky, osolíme, opepříme, důkladně zamícháme a necháme asi 4 až 5 minut odstát. Odstátou směs podle chuti znovu okořeníme, přidáme pár kapek olivového oleje a znovu zamícháme.

Opečený chléb: Plátky chleba opečeme na olivovém oleji dokřupava. Opečené plátky necháme chvíli vychladnout, poté na ně naneseme připravený tatarák. Můžeme přidat také několik kousků kaparů a nakrájené cibule. Navrch nastrouháme natvrdo uvařené vajíčko a ozdobíme kouskem natě lahůdkové cibulky.

Listový salát: V misce smícháme vinný ocet, 2 lžíce olivového oleje sůl a pepř. K omytému a osušenému salátu přidáme zálivku až těsně před podáváním.

Servírování: Lososový tatarák s opečeným chlebem podáváme na talíři s listovým salátem ochuceným octovou zálivkou. 

Zdroj a více receptů najdete na www.kuchynelidlu.cz