Lehké střešní krytiny jsou ideální volbou při rekonstrukci střechy, ale i při budování nové střechy s nízkým sklonem.

ASFALTOVÉ ŠINDELE

Mezi oblíbené řešení patří šindele vyráběné z asfaltu, a to pro příznivou cenu i schopnost tlumit hluk. Vyrábějí se v mnoha tvarových i barevných modifikacích. Lze jimi s úspěchem pokrýt střechu moderního domu i objektu staršího.

PLECHOVÁ STŘECHA

Při rekonstrukci se dobře uplatní ocelový, hliníkový nebo měděný plech, které se vyznačují velmi dlouhou životností. Pokud zvolíte jako materiál měď, není třeba žádné povrchové úpravy – střecha získá časem charakteristickou zelenou patinu. Hliníkové nebo ocelové plechy je pak třeba po položení natřít několika vrstvami speciálního nátěru.

VLÁKNOCEMENTOVÉ KRYTINY

Tyto střešní krytiny na bázi cementu, buničiny a umělých vláken zaručují vysokou pevnost a uplatní se na historických i moderních typech objektů. Vyznačují se vysokou tvrdostí i nízkou hlučností. Představují je tvarovky a vlnité profily různých formátů s rozličnými povrchovými úpravami, úspěšně imitují i např. břidlicovou střechu.

Autor: Shutterstock

PLAST MNOHA TVÁŘÍ

Zvolit můžete také některou s plastových krytin, které jsou k mání v imitacích tašek a šindelů. Plast nabízí odolnost proti UV záření a náročným klimatickým podmínkám. Patří mezi nejlevnější varianty. Horší bývá pouze estetické hledisko – bývá tak častou volbou spíše pro zastřešení pergol, garážových stání apod.

TRADIČNÍ MATERIÁLY

K tradičním lehkým střešním krytinám používaným po staletí patří dřevo a břidlice, jejichž kvalita je prověřena časem. Tyto materiály jsou ale voleny spíše pro historické objekty, a to nejen kvůli tradičnímu vzhledu, ale i pro vysoké pořizovací náklady a náročnou pokládku.

NEJEN CENA A VZHLED

Při výběru střešní krytiny je nutné zohlednit také technické parametry střechy, jako je např. únosnost krovu, tvar střechy a její minimální spád (sklon), stejně jako klimatické podmínky v konkrétní oblasti.