Jak omladit rostliny?

Rostlinu vyklepneme a částečně odstraníme zeminu, pokud je bal hodně prorostlý kořeny, odřízneme zespodu kořenového balu 2 cm tlustý věnec kořenů. Nový květináč vybíráme větší o 2–4 cm, na jeho dno nasypeme asi 2 cm hrubšího písku nebo keramzitu a bal obsypeme zemí. Rostliny alespoň 14 dnů nepřihnojujeme a zaléváme opatrně.

Probuďte zimní spáče

Rostliny, které jsme přezimovali v místnostech se špatným osvětlením, přesadíme, sestřihneme a přeneseme na světlejší stanoviště. Ze začátku rostliny chráníme před přímým slunečním světlem, než rostlina přivykne.

Hrozí škůdci?

Na pokojových rostlinách hrozí zejména invaze svilušek. Napadené rostliny poznáme na první pohled podle světlých listů, jejichž spodní strana je pokrytá jemnou pavučinou. Nejlepší obranou je prevence, je třeba rostliny rosit, případně otírat vlhkým hadříkem. Pokud je na prevenci pozdě, je na řadě chemie.

Pozor na slunce

Slunce už nyní má sílu a může popálit rostliny v zimní zahradě či skleníku. To platí i pro venkovní dřeviny, například rododendron, brslen, vřesovec a podobně. Rostliny chráníme proti sluníčku větvemi z chvojí nebo rohožemi z rákosu. Ty nejenže zamezí odpařování vody, ale chrání také před velkými rozdíly teplot ve dne a v noci.

Keře jako nové

Můžete také omladit přestárlé keře. Pokud keř seříznete 20 cm nad zemí, není třeba se bát, že byste rostlinám ublížili, naopak, na jaře začnou rašit a obrostou mladými výhony. Toto platí pro opadavé dřeviny.

Co nyní zasít?

Je čas na výsev letniček, jako jsou petúnie, starček, šalvěj a lobelky. Časný výsev se vyplatí u raného salátu, celeru, brokolice, lilku, paprik. Pro časnou sklizeň lze začít předpěstováním rajčat, cibule a petrželky.