Aktualizujte 

Internetové viry a útoky se neustále vyvíjí a stejně tak i obrana proti nim. Jenže ta se neprojeví, pokud neaktualizujete. Nastavte si automatickou aktualizaci operačního systému i antiviru v počítači, tabletu i mobilu a čas od času zkontrolujte, že proběhla.

Zatajujte věci před Facebookem

Neříkejte na sociálních sítích nic, co byste nenapsali křídou na dveře. Třeba že právě nejste doma, nebo kam vaše děti chodí na kroužky. K těmto informacím se mohou dostat i úplně cizí lidi, jako jsou zloději nebo vyděrači.

Pečujte o hesla

Dobré heslo má alespoň 8 znaků a obsahuje čísla, malá a velká písmena a znaky jako @,!,%. Čím delší, tím lepší. Ideálně třeba věta, která se vám bude dobře pamatovat. Pravidelně hesla aktualizujte a měňte.

Nepřipojujte se všude

Nezabezpečené sítě bez hesla najdete v hotelích, na veřejných místech, ale i v některých domácnostech. Na takových sítích se vám může do počítače vloupat i hacker s vybavením za pár stokorun. A získat vaše maily, hesla k internetovému bankovnictví nebo cokoliv ho napadne.

Pozor na věci zdarma 

Instalujte programy jen z oficiálních zdrojů. Především děti nemají problém si nainstalovat cokoliv a odkudkoliv. Společně s hrou zdarma, aplikacemi a různými vylepšeními si přitom mohou nainstalovat i virus, pomocí kterého útočníci ovládnou váš počítač.

Odhlašujte se

Připojujete se u kamaráda, odcházíte na delší dobu od počítače, nebo na něj někoho pouštíte? Vždy se odhlašte od důležitých aplikací, jako jsou sociální sítě, internetové bankovnictví nebo e-mail.

Přátelé jsou i nepřátelé

Vysvětlete dětem, že přítel, který si je přidal na internetu, nemusí mít přátelské úmysly. Že často vypadá úplně jinak než na profilové fotce (a někdy má dokonce i jiné pohlaví a věk) a dítě se s ním nemůže vydat bezhlavě na schůzku.

Soukromí musíte bránit

Řadu internetových firem zajímá, co si prohlížíte za stránky, co vyhledáváte a podobné věci. Internetové prohlížeče to přitom umí zablokovat. Chcete soukromí? Zakažte sledovací cookies, vyhledávejte v anonymním okně, nebo si nainstalujte doplňky prohlížečů jako Ghostery, Blur nebo Disconnect.

Telefon je jistota 

Když si máte na internetu zvolit, jestli chcete poslat potvrzující kód e-mailem nebo na telefon, zvolte telefon. Máte ho fyzicky v ruce a hacker se na rozdíl od e-mailu dostane k obsahu esemesky jen velmi těžko. Tuto možnost najdete v internetovém bankovnictví i při přihlašování do sociálních sítí.

Používejte PIN nebo heslo

Na počítači, tabletu i telefonu. Stačí totiž chvilka nepozornosti a můžete přijít o mnohem víc, než kolik vás stál samotný přístroj. V sázce jsou bankovní účty, vaše kontakty i vaše reputace.

Vlastníte tenhle přístroj?

Obyčejný mobil   20%

Chytrý telefon       85%

Tablet nebo čtečka 64%

Stolní počítač nebo notebook    93%

Zdroj: Microsoft, data z celé EU

Rady odborníků

* „Před tím, než děti necháme samostatně využívat zařízení a pohybovat se na internetu, doporučujeme zavést pravidla, která bude celá rodina respektovat a dodržovat,“ upozorňuje Jan Dvořák, ředitel Počítačové školy Gopas.

* „Základním předpokladem, jak si chránit své soukromí, je přemýšlet o tom, jaké údaje a s kým o sobě sdílíme a kam ukládáme svá osobní data. Užitečný je také pravidelný monitoring toho, co všechno se o vás a vašich blízkých na internetu objevuje,“ říká Lenka Čábelová, tisková mluvčí Microsoftu.