Teplotní šok

V moderních, většinou proskelných budovách, jsou zaměstnanci uzavřeni do prostorů s automatickým systémem větrání. Okna nelze otevřít a čerstvý vzduch místo větrání zajišťuje klimatizace. Ta je většinou nastavena na určitou teplotu a podle toho do místnosti přifukuje chladný vzduch. Správně by teplotní rozdíl neměl být vyšší než 5 až 6 °C. To však většinou neplatí. Když pak vyjdete na ulici, čeká vás facka v podobě teplotního šoku. Se zdravotním stavem to pochopitelně udělá své. Je to nejsnažší cesta k nachlazení...

Nemocné budovy

Syndrom nemocných budov může za naši únavu, bolesti hlavy, sucho v ústech, podráždění, sníženou koncentraci a mnoho dalších potíží. Jak syndrom vzniká? Může za něj právě klimatizace a tím nedostatek čerstvého vzduchu.

Špatná údržba

Pokud není klimatizace pravidelně čištěna, rozmnožují se v ní mikroorganismy. Ty se potom s proudem vzduchu dostávají do místnosti a dochází k šíření nejrůznějších nemocí. Bránit se lze třeba čističkou vzduchu, která polétavé nečistoty zachytí na svém filtru. „Měla by být tichá, aby nerušila při práci. To nejlépe zaručí čistička, která v sobě nemá žádný ventilátor,“ radí Zdeněk Tomáš z ionic-care.cz. Ideální variantou je pak koupit čističku vzduchu, která je navíc doplněna o ionizátor.

Jak přežít vedro i bez klimatizace?

* Ochlazujte si zápěstí nebo krk proudem tekoucí ledové vody. Krev v tepnách roznese chlad do krevní oběhu.

* Pijte nejlépe vlažné nápoje. Studené vás rychle zchladí, ale za chvíli vyvolají pocit ještě většího vedra.

* Jezte lehká svěží jídla - ideální jsou studené saláty. Na smetanové omáčky a knedlo-vepřo-zelo stejně jako na hodně kořeněná jídla zapomeňte.

* Pokud vám nadřízení dovolí, kupte si mini větrák – existují i skutečně kapesní, které se dají přes USB zapojit do počítače.