Alespoň podle finských vědců, kteří vytvořili mapu lidských emocí. A získané údaje se, dokonce i napříč kulturami, neobvykle shodovaly.

Přes 700 dobrovolníků z Evropy a Asie mělo vybarvovat siluety lidí podle emocí, které jim vědci navozovali pomocí příběhů, videí a fotografií. U každé emoce mohli vybarvit pasivní část těla modrou a aktivní část těla červenou barvou. Vznikla tak působivá mapa lidských emocí, která ukazuje řadu zajímavostí.

Například hněv, pociťovala většina respondentů jako silnou aktivitu v mozku, srdci a rukou, a díky tomu hněv vypadá na mapě emocí jako ohnivý vyhazovač s planoucíma rukama. Strach se zas u většiny projevuje aktivitou v břiše, třeba typickým svíráním. Láska nám rozpaluje hlavu, srdce a klín a deprese, nebo smutek z nás dělají pasivní ledové sochy.

„Náš emocionální systém v mozku posílá takové signály do těla, abychom se dokázali s tou danou situací vypořádat,“ připomíná Lauri Nummenmaa, psycholog na Aalto University, který studii provedl.

Emoce proti rozumu?

Jsou lidé, kteří se řídí čistě racionálně – říkáme rozumem – a pak ti, kteří dávají průchod svým emocím. Emocionální člověk má své pocity spojené s konkrétními vjemy, pokud takový vjem zaznamená, propuknou v něm emoce naplno, živí je v sobě a dokážou ho »vytočit«. Naopak člověk rozumový nejdříve sbírá dostatek informací a pak si teprve o situaci vytvoří názor.

Věděli jste, že...

... emoce zpracovává v mozku jedna z jeho částí –limbický systém? Centrem tohoto systému je pak tzv. amygdala

... emoce ovlivňují pamět? Lidé, kteří se snaží skrývat své emoce, jsou tak méně schopni vzpomenout si na rozrušující příhodu než jiní.

... existuje několik univerzálních emocí, které prožívají lidé bez ohledu na výchovu nebo prostředí. Je to: hněv, opovržení, odpor, strach, slast, smutek a překvapení.

Fotogalerie
1 fotografie