1. krok:  Myslete pozitivně!

Důležité je hned na začátku změnit myšlení. Zatímco jste nyní často mysleli na to, že máte hlad, od nynějška myslete jinak! „Místo negativních věcí, volte ty pozitivní a každý den si několikrát řekněte tyto čtyři body: 1. Zrychluje se mi metabolismus, 2. Každý den jsem štíhlejší, 3. Jsem zdrav a vitální, 4. Mám se rád,“ doporučuje výživový specialista Martin Škába.

2. krok: Vysněte si svou novou postavu!

Jasně si řekněte, proč chcete zhubnout, jak chcete vypadat a pak si to představte. Představte si do detailu například, že ležíte v plavkách u bazénu, jak budete vypadat i jak se bude cítit. Těšte se na to a žijte tím. „Pomůže, když si najdete fotku, na které jste byly štíhlejší - třeba právě v plavkách a často se na ni dívejte. Toto vše se vám opět dostane do podvědomí. Je to palivo pro další týdny!,“ dodává Škába.

3. krok: Naplánujte si pohyb!

Potřebujete dva druhy pohybu: Aerobní jako je chůze, crossový trenažér, spinning… Spalování tuku začíná až zhruba po 35 minutách cvičení. Zpočátku je ideální cvičit 4x týdně 1,5 hodiny. Druhý typ pohybů je anaerobní, což je posilování. Dobré je alespoň 2x týdně po 20 minutách. Stačí dělat také dámské kliky, polodřepy, posilovat břicho, zakopávat nohy - zpočátku stačí dvě série po 10 a při každém dalším cvičení zvyšovat intenzitu.

4. krok: Jezte správně!

Jakmile docvičíte, do 15 minut doplňte jednoduché cukry (v banánu, jablku…) a minerály (zelené potraviny nebo např. nápoj ze zeleného ječmene), do půl hodiny pak doplňte bílkoviny (doporučuji vajíčko, biotofu, mozarellu, plátek ryby se zeleninou nebo proteinový koktejl). „Bílkoviny jsou to, co ženám obecně v jídelníčku chybí, a to jak na snídani, tak o svačinách, dávají si jich příliš malé porce, optimum je přitom alespoň 20 g na porci při 6 jídlech denně,“ upozorňuje Škába.

Jak by měl vypadat jídelníček?

Snídaně a svačiny mohou vypadat takto: Celozrnný kváskový chleba s rostlinnou pomazánkou a kvalitní krůtí šunkou nebo s biotofu, tempehem, vajíčkem či mozarellou a vždy přidejte zeleninu. „Dámy si nejčastěji na svačinu dávají ovoce, to ale bohužel bílkoviny neobsahuje a metabolismus pak tuky ukládá a nespaluje,“ vysvětluje Martin Škába.

Oběd je doba, kdy váš metabolismus snese více. Dejte si rybu, drůbež, králíka… a jako přílohu například celozrnný kuskus, jáhly, bulgur, quinoa, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny a k tomu vždy přidejte zeleninu v poměru ½ talíře zeleniny, ¼ talíře bílkoviny (maso, ryba, tofu…), ¼ talíře sacharidy (příloha).

Večeře – nezapomeňte na ni a mějte ji klidně dvakrát! První si můžete dát v 19 hodin. Zbytečně tělo nezatěžujte masem (obzvláště, pokud jste ho už měli na oběd), vyzkoušejte luštěniny, soju, či vařenou hovězí polévku se zeleninou, příloha není nutná. Jdete-li spát pozdě, ve 21 hodin si dejte ještě druhou večeři, která by měla vypadat jako svačina - bílkoviny a zelenina.

5. krok: Nevažte se, měřte se!

Před hubnutím a pak každý týden si pečlivě měřte své obvody přes boky, stehno a pas. Když dodržíte stravu a pohyb, první centimetry se ukážou už za týden. Pokud se tak nestane, projděte si, jestli dodržujete čtyři předešlé kroky. Pohyb ručičky  na váze by vás neměl tolik zajímat – mohly jste ztratit kilogram i dva tuku, ale nemusí se to projevit, protože jste ten den více vypily či máte plný trávicí trakt.

6. krok: Doplňujte zeleninu!

Do svého jídelníčku přidejte zeleninové šťávy. Pozor, hrozí, že onemocníte, protože vaše tělo je zatěžováno regenerací. Zeleninovými šťávami si proto dodáte energie.

7. krok: Boj s krizí!

Přichází krize, kdy se musíte motivovat k dalšímu pokračování v hubnutí. Nyní je nejdůležitější, aby vám chutnala připravovaná jídla a neměli jste hlad. Rozšiřte si obzory v obchodech se zdravou výživou. Každý den si připomínejte, proč to děláte a že už se blížíte k cíli. Ideální je, když si už vaše tělo navykne na ohyb a těší se na něj.

8. krok: Výsledky jsou vidět!

Za 4 týdny byste měly zvládnout zhubnout klidně i 4 kilogramy tuku, což je opravdu velký objem. Přes boky a pas to jsou 4 centimetry. Bylo by škoda si tyto proporce neudržet, proto klidně uberte pohybu, ale úplně ho nevynechejte, přece vás už začal bavit. Dokonce si můžete občas zahřešit a mlsnout si sladkostí.

+ 1 tip na konec: Dieta šitá na míru českým ženám!

Dieta KetoFit je specifický v tom že snižuje přísun sacharidů a tím i jejich hladinu v ženském těle. Tak se nastartuje proces zvaný ketóza, který má hned dvě výhody: nemáte hlad a tělo čerpá energii hlavně z tuků. Sacharidy jako zdroj energie nejsou k dispozici, KetoFit jejich nepřítomnost vyvažuje přidáním šetrných výtažků a vlákniny. 

Za týden je tak možné zhubnou zhruba 2,5 kilogramu. KetoFit dieta nabízí kaše, koktejly a polévky v mnoha příchutích. Neměla by se v jednom intervalu držet déle než tři týdny.

Zdroj: skaba.cz a ketofit.cz