Bude obřad velkolepý nebo naopak skromný? „Většina Čechů, celých 79 procent, považuje svatbu za jeden z nejdůležitějších dnů v životě a polovina se dokonce domnívá, že by se na ní nemělo šetřit,“ komentuje výsledky průzkumu Jan Doubek, ředitel Klientské komunikace Ery. Přesto až pětina žen s vdavkami otálí, důvodem jsou peníze. Muží se zase bojí závazků.

Kolik to bude stát?

První, na čem by se měli partneři dohodnout, je velikost svatby, místo jejího konání a v neposlední řadě také rozdělení finančních nákladů. „Tři čtvrtiny Čechů se před svatbou domluví na maximální částce, kterou jsou ochotni do svatby investovat. Tento limit dodrží jen necelá polovina novomanželů,“ upozorňuje Doubek.

S agenturou nebo bez?

Pracovníci ve svatebních agenturách mají přehled o tom, kde poptávané služby dostanou za nejlepší cenu, a ohlídají přípravu celého obřadu. Díky tomu pár ušetří jak nervy a čas, tak peníze. Podle průzkumu se službami agentur počítá maximálně jedna třetina budoucích novomanželů.

Kam pojedeme na líbánky?

„České páry si jak v realitě, tak v ideálech představují nejčastěji menší svatbu s několika desítkami hostů a živou kapelou. Obřad by si většina přála v České republice – ideálně na zámku. Zde by si rádo řeklo své »ANO« 28 % žen a 15 % mužů. Pro líbánky je pak nejčastější volbou cesta do zámoří,“ komentuje Jan Doubek. Nejvysněnějším líbánkovým rájem jsou Maledivy, Paříž, Havaj a Karibik.

Svatební desatero aneb Jak vše přežít

1) S termínem a výběrem místa neotálejte

Důležité je, abyste si pevně stanovili datum veselky a neotáleli se zamluvením místa. Ta nejpopulárnější bývají v letních měsících i rok dopředu zabraná!

2) Stanovte rozpočet

Rozpočet. I když nemáte peněz nazbyt, neznamená to, že nemůžete mít velkou svatbu. „Oblíbené jsou třeba svatby na romantických statcích a v letních měsících i na loukách, kde jsou připraveny pro hosty bílé stany a okolí vyzdobeno lampiony,“ říká svatební koordinátorka Daniela Sandleiterová.

3) Připravte seznam pozvaných

Uvědomte si, že rozhodnutí, koho pozvete, je čistě na vás! Ty tam jsou doby, kdy bylo slušné pozvat tetu z desátého kolene.

4) Svatební šaty

Každá chce, aby jí to před oltářem slušelo. Pátrejte na internetu, v půjčovnách i obchodech, konzultujte se švadlenou! Nebojte se zkoušet, ptát se a porovnávat ceny. Ale hlavně mějte na paměti, že v šatech budete celý den, tudíž by měly být i pohodlné. S ženichem slaďte barvy a doplňky.

A co nejvíce letí? Nevěsty momentálně preferují čistě bílé šaty, a to buď krajkové s mírným rozšířením u nohou, nebo tylovou bohatou sukni s korzetem.

5) Koláčky a pozvánky

Svatební koláčky jsou neoddělitelnou součástí každé české veselky. „Tato tradiční pochoutka musí mít minimálně tři druhy náplně a podle pověry je nesmí připravovat nevěsta,“ prozradil pekař Jiří Mikula. Koláčky se rozdávají tak tři týdny před obřadem společně s oznámením svatebčanů.

6) Prstýnky

Vybrat prstýnky běžte společně. Vyhnete se tak trapasu, kdy si před oltářem budete navzájem vykrucovat prsty, protože vám kroužek nepadne, jak by měl.

7) Kytice

Růže, frézie, orchideje, konvalinky… ve výběru květin se skutečně meze nekladou. Nechte si však zajít chuť na tulipány nebo narcisy, ty vám totiž zvadnou dříve, než stačíte dojet na radnici.

8) Seznam svatebních darů

Aby se vám nesešly stejné dárky, které navíc vůbec nepotřebujete, udělejte si svatební seznam.

9) Zasedací pořádek

Jestliže nechcete zažít skutečný chaos a hádku o nejlepší místa, připravte svým hostům zasedací pořádek.

10) To nejdůležitější

Nešilte, a dále nezapomeňte na svatební menu, fotografa, kadeřnici, svědky, družičky, výzdobu, rozsazení svatebčanů do aut…