Míchaný zahradní salát s liškami a uzeným kachním prsíčkem
Potřebujeme: míchané listové saláty, 1 mrkev, půl kedlubny, 150 g čerstvých lišek, 50 g slaniny, 50 g dýňových semínek, 90 g kachních uzených prsíček Na zálivku: 1 limetku, 1 pomeranč, olej extra virgin, petrželka, sůl, bílý pepř, ed
Postup: Na zálivku vymačkáme šťávu z jedné limetky a jednoho pomeranče, zalijeme stejným množstvím olivového oleje a podle chuti osolíme a osladíme medem, rozmixujeme ručním mixérem. Očištěné a na drobné kousky pokrájené lišky zprudka orestujeme na oleji se slaninou a dýňovými semínky, necháme vystydnout. Mrkev a kedlubnu nakrájíme na malé proužky a smícháme s omytými a na malé kousky natrhanými listovými saláty. Zalijeme zálivkou a pečlivě promícháme s orestovanými liškami a semínky. Podáváme s plátky uzených kachních prsou.
Houbová krémová polévka
Potřebujeme: 200 g čerstvých lišek, 100 g šalotky, 220 g brambor, 150 g másla, 0,7l zeleninového vývaru, 200 ml smetany 30%, sůl, bílý pepř, zakysaná smetana
Postup: Na polovině másla zpěníme šalotku do sklovata a přidáme lišky. Chvilku restujeme, zalijeme vývarem, vložíme pokrájené brambory a vaříme zhruba 25 minut. Do hrnce přidáme smetanu, na kostičky nakrájené máslo a vše rozmixujeme domácím mixérem. Podle chuti dosolíme a procedíme přes jemný cedník. Polévku podáváme se zakysanou smetanou.
Italské rizoto s liškami
Potřebujeme: 400 g rýže carnaroli, 150 g čerstvých lišek, 2 dl bílého vína, 1,5 l zeleninového vývaru, strouhaný parmazán, cherry rajčátka, šalotka, pažitka, olej extra virgin, máslo, sůl
Postup: V hrnci na olivovém oleji osmažíme na jemno nakrájenou šalotku. Přisypeme 400 g rýže carnaroli (krátkozrnná rýže s vyšším obsahem škrobu, která se nerozvaří), osolíme a jemně promícháme, aby byl olej na každém zrníčku. Rýži zalijeme bílým vínem. Nešetříme na něm, mělo by to být kvalitní suché víno. Rýži s vínem promícháme a necháme zcela vyvařit. Postupně přiléváme zeleninový vývar. Pomalu vaříme 20 minut.
Mezitím co se rýže vaří, tak si na pánvi na rozpuštěném másle opečeme lišky. Polovinu jich přidáme do rizota. Aby bylo rizoto barevnější, můžeme s liškami orestovat rozpůlená cherry rajčátka. Zdobíme pažitkou.
K hotovému rizotu s liškami přidáme kousek másla na zjemnění chuti, polovinu nastrouhaného parmezánu a promícháme. Na talíř nandáme rizoto, druhou polovinu orestovaných lišek, posypeme parmezánem a můžeme podávat.
Domácí malinová zmrzlina
Potřebujete: 200 g mražených malin, 300 g smetany ke šlehání 40%, 100 g moučkového cukru, máta
Postup: Do mixeru nasypeme všechny ingredience a velmi rychle rozmixujeme (maliny mražené), aby si zachovaly konzistenci. Podáváme ozdobenou mátou
Šéfkuchař Martin Ševít
Pětihvězdičkvé recepty připravil pro Blesk.cz Martin Ševít, hlavní šéfkuchař gurmánské restaurace Le Papillon hotelu Le Palais. „Základem dobrého receptu jsou kvalitní a čerstvé suroviny,“ říká Ševít. On sám se vaření věnuje více než 20 let. Za sebou má zkušenosti ze Švýcarska, a z pražských restaurací Allegretto a Teatro. V hotelu Le Palais pracuje už desátým rokem.