Dostat v restauraci v Brně malou porci? Neexistuje. Zdejší restaurace si totiž na rozdíl od zbytku republiky potrpí na to, aby host odcházel dostatečně nasycený. Alespoň to vyplývá ze srovnávacího průzkumu společnosti Edenred, vydavatele stravenek Ticket Restaurant. Najíst se za cenu stravenky až k prasknutí ale zdraví zrovna neprospívá. Odborníci tvrdí, že je lepší dát si k obědu porci, při které se budete cítit plní jen z 80 %.

Jez do polosyta!

Když se nepřejídáte, lépe vám to pak myslí v práci a nepadáte pak únavou. Ideální tedy je, zeptat se v restauraci na možnost poloviční porce nebo si zbytek oběda nechat zabalit s sebou.

„V porovnání s Prahou nabízí v Brně menší porce o polovinu méně restaurací,“ říká Daniela Pedret ze společnosti Edenred. Podle ní to ale neznamená, že by Brňané neměli možnost zdravě se stravovat. Například velké zeleninové saláty tam nabízí téměř tři čtvrtiny restaurací, zatímco v Praze to nejsou ani dvě třetiny.

Plné břicho nesvědčí našemu zdraví
Autor: profimedia.cz
Průzkum taky zjistil, že oproti hlavnímu městu jsou v jídelních lístcích brněnských restaurací častěji v nabídce teplá zeleninová jídla. „Ukazuje se, že Brňané nejedí nezdravě, ale rozhodující pro ně je velikost porcí. Jinak mají ale možnost vybírat z pestřejší nabídky jídel,“ doplnila Daniela Pedret.

Jak se Češi stravují?

  • Téměř osm z deseti strávníků v ČR k obědu preferuje méně kaloricky náročné pokrmy (před třemi lety to byly dvě třetiny). Restaurace ale tvrdí, že poptávka po lehkých pokrmech je menší, než uvádí strávníci. „Může to být tím, že restaurace nemusejí vždy o zájmu lidí vědět. Lidé se totiž většinou neptají, jestli můžou dostat zdravější pokrmy, ale vybírají z nabízeného menu. Pokud tam preferované jídlo nenajdou, v naprosté většině zvolí některou z nabídek, aniž by se dál doptávali,“ říká Iva Málková, specialista na zdravou výživu z hnutí STOB (Stop obezitě).
  • Důležitá je pro Čechy pestrá nabídka jídel, chtějí vybírat jak z masitých a bezmasých pokrmů, tak ze salátů.

Jak má vypadat zdravý oběd?

  • K obědu by měl člověk sníst něco mezi 1 500 kJ (platí pro ženu staršího věku s úsporným metabolismem a s malou pohybovou aktivitou nebo pro tu, která chce snížit váhu) a 2 500 kJ (platí pro osoby s aktivním životním stylem).
  • Ideální je, když součástí každého pokrmu, tedy i oběda, je zelenina.
  • Vždy je lepší volit netučné maso (kuřecí, krůtí, libové hovězí, vepřové, telecí, rybu) a pro ty, co chtějí snížit váhu, se doporučuje omezit přílohu.
  • Ti, kteří jsou se svojí váhou spokojeni, si můžou  talíř rozdělit na třetiny (jednu by měla tvořit zelenina, druhou maso a třetí příloha).