Stačí zajít do těch správných prodejen a dobře vybírat. Jak na to? Poradíme vám!

1. Ovoce  a zelenina

V supermarketech sice najdete levný česnek z Číny, jablka z Polska nebo španělská rajčata, ale víte, že jsou v nich i chemické látky, kterými je zemědělci napouští, aby potraviny dozrály a přečkaly dlouhé putování do českých skladů? Vsaďte na sezonní tuzemské ovoce a zeleninu od malých pěstitelů v kvalitě bio. Teď na podzim kupujte jablka, hrušky a ořechy, které jsou nadopované vitaminy a z kterých můžete upéct třeba skvělý koláč. Citrusové plody z dovozu váš organismus stejně ochlazují, takže jsou teď pro tělo nevhodné.

2. Uzeniny

Výrobci používají umělé konzervanty, barviva a glutamáty nejen k tomu, aby zvýraznili chuť a vzhled párků nebo šunky, ale taky aby ušetřili. Například maso v párcích a klobásách zčásti nahrazují levným škrobem, strouhankou nebo moukou.Lepší je připlatit si a koupit si uzeninu, která bude mít nejen výraznou chuť, ale bude obsahovat skutečně zauzené maso. Buď můžete zajít do běžné prodejny a studovat etikety, nebo si zamiřte do specializovaných obchůdků, kde máte jistotu, že si koupíte jen kvalitní potraviny od poctivých řezníků a uzenářů.

3. Mléčné výrobky

Četli jste si někdy složení jogurtu, který supermarkety prodávají za šest korun? Nejspíš jste se nestačili divit. Obsahují cukry, škroby, želatinu, barviva, a přitom žádné zdraví prospěšné jogurtové bakterie. V podstatě jde o ochucené zahuštěné mléko. Pravý jogurt by měl být ale hutný kysaný mléčný výrobek, který vznikl prokysáním mléka, smetany nebo podmáslí jogurtovou kulturou.

Pravda je, že za kvalitní potraviny od tuzemských výrobců si musíte připlatit. Na druhou stranu, když si občas zajdete pro kváskový chleba, který vydrží měkký i týden, nebo si dopřejete několik plátků skutečné šunky či bio kuře, poznáte výsledek na chuti i vůni, ale taky uděláte něco pro zdraví. Vyzkoušet můžete třeba prodejny Náš grunt, kde najdete zboží od prověřených českých zemědělců a chovatelů.

Zdravé výrobky si můžete koupit třeba od těhle farmářů:

Václav Svačina, Ovčáry, zelinář

„Životem mě provázejí slova mého otce »z kapiček jsou moře«. Ke každému zákazníkovi proto přistupuji jako ke členovi své rodiny, které dávám to nejlepší – přírodní zeleninu bez zbytečné chemie“.

Antonín Matek, Kostelec nad Labem, řezník a uzenář

řezník a uzenář Antonín Matek
Autor: archiv Blesku
„Obor řeznictví a uzenářství má v našem rodě opravdu silnou tradici, která sahá až do roku 1548. Zákazníkům tak můžeme v našich výrobcích nabídnout nevšední kombinaci tradice a novodobých gastronomických trendů.“

Karel Karda, Hluboká nad Vltavou, uzenář

uzenář Karel Karda
Autor: archiv Blesku
„Pokračujeme v tradici založené na lásce k řemeslu. Naší specialitou jsou domácí paštiky, které zdobíme čerstvými bylinkami a houbami ze Šumavy.“

René Hlůže, Vysoké nad Jizerou, pekař

pekař René Hlůže
Autor: archiv Blesku
„Každý den pečeme pro naše zákazníky čerstvé pečivo v unikátní parní peci, která zachovává jedinečné vlastnosti a vůni našich produktů.“

Petra Cibochová, Vrcovice, mlékařka

mlékařka Petra Cibochová
Autor: archiv Blesku
„Čerstvé mlékárenské produkty jsou základem zdravé životosprávy a my, stejně jako naši prarodiče,věnujeme veškerou péči farmě a jejímu rozvoji. Věříme, že lásku k řemeslu předáme i dalším generacím.“

Tomáš Březina, Loužná, drůbežář

drůbežář Tomáš Březina
Autor: archiv Blesku
„K chovu a zpracování drůbeže mne inspirovala naše babička. I my, stejně jako ona, dbáme při chovu drůbeže na kvalitní stravu a volný výběh, což zaručuje plnou chuť a vysokou kvalitu masa.“

Michal Karas, Zlivice, pekař

pekař Michal Karas
Autor: archiv Blesku
„Obnovili jsme pekařskou tradici našeho rodu z roku 1938. Řemeslo je naším životem a největší radostí je pro nás každý spokojený zákazník.“

Více o farmářských výrobcích na www.nasgrunt.cz