Šokující údaje o počtu nezletilých pijáků vyplývají z evropských statistik a ankety sdružení Fórum Pijte s rozumem. Anketa se týkala i rodičů dětí starších 15 let. Výsledek? Až 83 % rodičů mladistvých přiznalo, že jejich školáci pijí alkohol! Podle zdravotnických výzkumů se přitom lidský mozek vyvíjí až do 25 let, takže čím dříve a čím více alkoholu mladý člověk vypije, tím více to ovlivní vývoj jeho mozku.

Častým problémem v českých rodinách je ale fakt, že rodiče neumějí s dětmi o následcích alkoholového popíjení mluvit. Výsledky ankety ukazují, že s dětmi nemluví o alkoholu dostatečně tři z pěti rodičů. Čtyřicet procent dotazovaných uvedlo, že s dětmi mluví málo a nepříliš otevřeně, celých dvacet procent rodičů nemluví s dětmi o alkoholu vůbec!

Nedostatek komunikace převažuje hlavně u rodičů mladších dětí mezi 12 až 14 lety, kdy je prevence nejdůležitější. „Převážná většina mladých lidí uvádí, že největší vliv v oblasti konzumace alkoholu na ně měli rodiče. Zajímavé je, že na druhém místě stojí kamarádi s přibližně deseti procenty. Vliv televizní reklamy nebo školy je podle této studie téměř zanedbatelný,“ sděluje závěry výzkumu agentury ROPER Vladimír Steiner, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky.

Nevíte, jak si s ratolestmi na téma alkohol promluvit? Rady najdete například ZDE