Slova zakladatelky Sociální kliniky, která spolu s dalšími českými osobnostmi diskutovala nad výsledky rozsáhlého šetření NN Životní pojišťovny o představách Čechů o péči a štěstí, potvrzují i další fakta. Více než polovina Čechů je dnes přesvědčena o povinnosti státu postarat se o seniory nebo pacienty v nemoci. 

Odborníci přitom varují, že peníze od státu mnohdy na dlouhodobou kvalitní péči nestačí. „Vedle pomoci od státu hrají klíčovou roli také vztahy v rodině, která často pomáhá jako první. Důležité je ale nepodceňovat riziko nesoběstačnosti a včas si potřebu dlouhodobé péče pojistit. Jen tak si můžete být jisti, že své blízké nezatížíte víc, než unesou,“ vysvětluje Michal Korejs, produktový ředitel NN Životní pojišťovny. 

Štěstí, muška jenom zlatá  

A právě rodina je podle průzkumu hlavním zdrojem štěstí a životní pohody. Myslí si to téměř 90 % Čechů. A potvrzují to i činy; rodině věnujeme nejvíce svého volného času a o své blízké jsme vždycky připraveni se postarat – osobně i finančně. 

„Mít okolo sebe dobré vztahy, dělat něco pro svou komunitu, to jsou důležité části pocitu štěstí. Jsem si jistá, že každý může být šťastný, jen je potřeba si uvědomit, co štěstí vlastně je,“ říká psycholožka Barbora Janečková, podle níž lidské blaho nastává mimo jiné tehdy, když se cítíme dobře ve svém těle. 

Dobrý pocit i z práce?

Rozhodně! Češi totiž mají svou práci opravdu rádi. Spokojenost se zaměstnáním vyjádřily tři čtvrtiny lidí. A zatímco v roce 2016 jí podle dat NN lidé věnovali 7 % svého volného času, v nejnovějším průzkumu už mluvili o 14 %. 

„Ve chvíli, kdy mě práce baví, naplňuje a osobnostně při ní rostu, pak jí trávím hodně času, protože je součástí mé bytosti, mého růstu. A to je správně. Pokud ale děláme práci, která nás nudí a ubíjí, pak nám organismus často sám dá najevo, že je něco špatně,“ doplňuje Barbora Janečková.

Zároveň dodává, že tělo má dlouho trpělivost, než zatáhne za brzdu a přestane fungovat. Jak to vypadá? „Hůř se člověku spí, začne se přejídat, nebo naopak hubnout, případně mu začne selhávat paměť. A to už jsou silné signály,“ říká psycholožka. K zamyšlení proto je, že 74 % oslovených Čechů v průzkumu NN přiznalo, že práce má negativní vliv na jejich zdraví.

Podtrženo a sečteno; radost a pohoda je něco, na čem musíme stále pracovat. A když přijdou momenty, které tak šťastné nejsou, pak se nebojte říct si o pomoc, protože: „Člověku může být pomoženo, jen když chce. A to rozhodnutí musí udělat každý sám,“ uzavírá Barbora Janečková.

 

V životě přicházejí veselé i těžší chvíle. Na nenadálé situace se ale jde připravit dopředu, stejně jako si můžete pro sebe připravit vysněnou penzi. S obojím vám rádi poradí odborníci z NN.