Nádech, výdech – to není jen tak

Dýchání je přirozený děj, který v těle slouží k výměně plynů. K tomu pomáhají dýchací svaly. „Hlavním dýchacím svalem je bránice. Ta má hlavní slovo v tom, kolik vzduchu vdechneme a jak se při tom budeme cítit. Když není její funkce v pořádku, může se nám pocitově obtížněji dýchat,“ popisuje MUDr. Jan Buzek z lázeňského domu Reitenberger Spa Medical v Mariánských Lázních.

Ženy zapojují mezižeberní svaly

Většina z nás si ani neuvědomí, že by mohla dýchat špatně. „Špatné dýchání může vést k bolestem zad,“ vysvětluje MUDr. Buzek a pokračuje: „Základní jsou dva druhy dýchání. Správné břišní neboli brániční, kdy se zapojují především břišní svaly včetně bránice, a to špatné hrudní dýchání, které zapojuje mezižeberní svaly a jeho projevem je zvedání a klesání hrudníku. To je typické především pro ženy.“

Nezapojování bránice do dýchání vede ke zbytečnému přetěžování horních dýchacích svalů v oblasti krku a hrudního koše. Má i špatný vliv na postavení ramen, která vystupují dopředu. Oslabení bránice navíc vede k problémům a bolestem páteře.

Proč správně dýchat

Správné dýchání neboli dechová rehabilitace je součástí doporučených lázeňských procedur. „Zaměřujeme se na ni nejen kvůli covidu. Zdravé dýchání je základ zdravého fungování organismu a má vliv na naši celkovou kondici, třeba i kvalitu spánku, schopnost zvládat stres a schopnost relaxovat,“ uzavírá doktor Buzek.

Dva testy správného dýchání

Abyste si byli jistí, zda dýcháte správně bránicí, otestujte se, klidně dvakrát.

Stoupněte si před zrcadlo. Vestoje či vsedě sledujte posun hrudního koše, ramen a břicha. Správné provedení: Nadechujete se nosem, hrudní koš se rozšiřuje do stran v oblasti dolních okrajů žeber, zvětšuje se břicho a dechová vlna jde až do třísel. Horní část hrudníku se zvedá minimálně. Při výdechu lehce pootevřenými ústy se zmenšuje oblast břicha a dolní část žeber je vlivem břišního svalstva stahována směrem k pánvi.

Lehněte si na záda. „Dva lehčí předměty si položte do oblasti pupku a na hruď. Při klidovém dýchání pak pozorujte, který z předmětů se zvedá více. Kniha na pupku by se měla zvedat více než předmět na hrudi,“popisuje MUDr. Jan Buzek.

Video
Video se připravuje ...

„Narcistní pitomci!“ Psycholog se v Epicentru opřel do narušitelů karantény a lidem vzkázal: „Nenechme se rozeštvat!" Pavlína Horáková

Fotogalerie
3 fotografie