Zánět způsobený plísňovou infekcí může vyvolat nesprávná hygienická péče o pohlavní orgány. Způsobit ji může i nadměrná konzumace sladkého, užívání antibiotik nebo cukrovka.

Těmto problémům se ale většinou dá předcházet. A to tím, že dívky a ženy budou dodržovat zásady správné intimní hygieny. Které tři nejdůležitější to jsou?

Nic se nemá přehánět

Nadbytečná až úzkostlivá péče vede k nežádoucímu mechanickému dráždění kůže a sliznice. To vyvolává pálení a svědění v rozkroku.

Kyselé prostředí

„U zdravé dospělé ženy by pH v intimní oblasti mělo být mezi 3,8 – 4,5, což je kyselé prostředí. Proto by se neměly používat přípravky, jako jsou obyčejná mýdla, která toto pH a přirozenou mikroflóru naruší,“ vysvětluje gynekolog doc. MUDr. Peter Koliba a dodává: „Proto je správné používat pouze teplou vodu či gely určené k péči o intimní partie.“ 

Zepředu dozadu

Důležité je dodržovat zásadu správného utírání se po toaletě. A to vždy zepředu dozadu. Opačným postupem si můžete do pohlavního ústrojí zánést bakterie z okolí konečníku.

Nejčastější chyby

● Některé ženy se myjí i na místech, kde hygienu nepotřebují. Vnější okolí intimního ústrojí si důkladnou očistu vyžaduje, vnitřní prostředí už ne. Proto by se nikdy neměly provádět výplachy, kromě případů, kdy to doporučí lékař.

Další chybou je zůstat ve vlhkém oblečení, např. v plavkách. Po koupeli nebo sprše by se žena měla vždy pečlivě osušit a převléct do suchých plavek nebo prádla.

● Po sexu by se žena měla vždy vysprchovat nebo ošetřit své genitálie speciálním kapesníčkem, určeným pro intimní hygienu. Ovšem ne každá dáma to dělá.

Používání parfémovaných vložek a tamponů především citlivé pokožce nedělá opravdu dobře. Také je nezbytné tyto hygienické potřeby v době menstruace často měnit.

Doporučení lékaře

„Každá žena je jiná, a proto by si každá měla najít na svou intimní hygienu ten správný kosmetický prostředek. Některé přípravky jsou určené pro sportovkyně, jiné pro ženy v přechodu, které mají problémy se suchostí, či pro dámy s velice citlivou pokožkou. Každá si určitě najde to svoje. Jen opakuji, opravdu na vaše intimní místa nepoužívejte sprchové gely nebo tuhá mýdla. Tyto přípravky vám mohou vyvolat gynekologické problémy,“ radí docent Koliba.

VIDEO: Kdy jít poprvé ke gynekologovi a jak často absolvovat prohlídku?