Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pomocníci proti nachlazení: Borovice, černý bez, měsíček, máta a rakytník

/
  • Teď je zvýšené riziko onemocnění nachlazením.
    1. listopadu 2019 ● 10:12

    Radikální pokles teplot, který nás z příjemného babího léta vrhl rovnou do mrazivé zimy, je jako stvořený pro vznik nachlazení, rýmiček a kašlíků. Pokud už je vaše tělo ale imunní vůči zázvoru, medu či cibuli, máme pro vás nášup dalších přírodních zázraků, které byste mohli vyzkoušet.

  • 1.

    Borovice protáhne nos

    Má protizánětlivé účinky, je antialergická a pomáhá při odkašlávání. Trápí-li vás problémy horních i dolních cest dýchacích, sáhněte po borovici. Z mladých výhonků, jehličí či šišek připravte čaj na kašel, který bude bohatý na vitamin C.

     

    V kůře a jehličí je také hodně vitaminu A a karotenoidů, které blahodárně působí na zrak. Léčivé účinky má i procházka v borovém lese, protože díky éterickým olejům a pryskyřicím obsaženým v borovicích je tu nejčistší vzduch.

    Borovice
    Autor: cnc

  • 2.

    Černý bez proti horečce

    Černý bez patří mezi hlavní bojovníky při horečkách doprovázející rýmu, kašel a zahlenění. Působí totiž antivirově, protizánětlivě, usnadňuje vykašlávání, je antioxidační a podporuje imunitu. Ideální je popíjet jej při kúrách, kdy se snažíte nemoc vypotit. Vysoká teplota sice patří k obrannému mechanismu našeho těla, kterým se vypořádává s nemocí, neměla by však trvat déle než dva dny.

    Černý bez k podzimu patří. A objevit by se měl také v naší kuchyni.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Máta osvěží

    Už jen vůně máty, která obsahuje silice mentolu a menthonemu je příjemná, osvěžující a takřka hned uvolňuje zanesený nos. „Máta pomáhá k uvolnění horních dýchacích cest. Vhodná je jak k vnitřnímu užívání, tak k inhalaci,“ radí odborník Bohumil Ždichynec.

     

    Máta navíc zatočí s bacily i ve vašich ústech a krku. Stačí utrhnout pár lístků a žvýkat je. Návdavkem je navíc i velmi účinná v boji proti akné. Pít ji můžete jako čaj nebo ji přidávat do šťáv.

    Máta
    Autor: shutterstock

  • 4.

    Měsíček je starodávný lék

    Léčivé účinky měsíčku jsou známy nejméně od 12. století. Je vlastně přírodním antibiotikum, které působí antisepticky a potlačuje vznik i rozvoj nebezpečných bakterií. Je prevencí před vznikem nádorů - dělohy, prsou nebo v trávicím ústrojí. Nejčastěji se užívá jako čaj nebo tinktura či kloktadlo. 

    Vyzkoušet můžete i čaj z měsíčku. Tato bylinka také zklidňuje nervovou soustavu a navíc ulehčuje trávení a používá se i na játra a žlučník. Takže vám pomůže i v případě, když uděláte nějakou tu dietní chybu.
    Autor: iStock.com

  • 5.

    Rakytník s dávkou vitaminu C

    Léčivou sílu rakytníku znali již ve starém Řecku. Rakytník obsahuje celou řadu vitamínů, včetně notné dávky vitamínu C, která je několikanásobně vyšší než například v pomeranči. Olej z rakytníku pak pomáhá také antibakteriálně, působí regeneračně a snižuje bolest, proto se hodí také při léčbě bolesti v krku. Zároveň má antioxidační a zklidňující účinky, takže přispívá ke správné obranyschopnosti organismu.

     

    Výhodou olejové formy je, že zároveň zvlhčuje sliznici a brání jejímu podráždění. Užívat jej lze například ve formě olejových sprejů do krku nebo jako lízátka.

    Rakytník
    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy