Zahraniční studie prokázaly možnou souvislost propuknutí srdečně-cévních chorob s cévním věkem, který nemusí být vždy shodný s věkem biologickým. Že jste o něm ještě neslyšeli?

Cévní věk se zjišťuje na základě rychlosti tzv. pulsové vlny, která se připodobňuje vlně zvukové. Vzniká při stahu srdce a vypuzení krve do systémového řečiště. Zdravé tepny jsou pružné a pulsové vlny se v nich šíří pomalu. S přibývajícím věkem a nezdravým stylem života však tepny tuhnou a pulsové vlny se šíří rychleji. Jednoduše řečeno, čím tužší jsou cévy, tím rychlejší je pulsová vlna a riziko propuknutí srdečně-cévních chorob se zvyšuje.

Přístroj agedio B900 měřicí cévní věk
Autor: Alliance Healthcare

Proč jsou cévy tak důležité?

Cévy si můžeme zjednodušeně představit jako potrubí, kterým v těle proudí krev. Spolu se srdcem vytvářejí uzavřený krevní oběh. Cévy zahrnují jak tepny, tak žíly. Tepny odvádějí okysličenou krev ze srdce k orgánům a tkáním celého těla. Žíly zase přivádějí odkysličenou krev z orgánů a tkání celého těla směrem do srdce.

Odhalte riziko onemocnění včas

Zaměřte se na prevenci a nechte si cévní věk změřit. Měření je podobné měření krevního tlaku – je jednoduché a bezbolestné. Trvá přibližně 10 minut a probíhá přímo v lékárně. Výsledky se dozvíte ihned, přičemž lékárníci s vámi zdravotní stav zkonzultují a doporučí další postup.

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.