Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

7 mýtů o šedém zákalu: Komu hrozí nejčastěji?

/
  • Šedý zákal nejvíce trápí pacienty po šedesátce
    16. září 2019 ● 09:56

    Šedý zákal patří po šedesátce k velmi častým očním onemocněním. V souvislosti s ním se však objevuje celá řada mýtů a polopravd, na ty nejčastější se můžete podívat v našem přehledu. 

     

  • 1.

    Příčinou je čtení při špatném světle

    V žádném případě. Pravá příčina není známa, objevuje se ale v souvislosti se stárnutím. Proto většinou postihuje osoby starší 60 let. Riziko vzniku šedého zákalu mohou ovlivnit dioptrické vady, cukrovka, záněty oka, dlouhodobé užívání některých léků, kouření a těžké úrazy oka.

    Šedý zákal nejvíce trápí pacienty po šedesátce
    Autor: NeoVize, scom

  • 2.

    Léčí se pomocí očních kapek

    Ne, jedinou možností léčby je operace. Jakmile je oční čočka zakalená, je nutné čočku z oka odstranit a nahradit ji čočkou umělou. Zvolit si můžete i nadstandardní způsob odstranění šedého zákalu, a to pomocí operace femtosekundovým laserem LenSx bez použití skalpelu. Zákrok však není hrazen zdravotními pojišťovnami.

    Operace šedého zákalu je rychlá a bezbolestná.
    Autor: NeoVize, scom

  • 3.

    S operací je lepší počkat

    „Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, dnes je to jinak. Čím dříve přijdete, tím bude operace jednodušší a šetrnější,“ vysvětluje MUDr. Šárka Skorkovská  z Oční kliniky NeoVize Brno. Proto nepodceňujte preventivní oční prohlídky a ve vyšším věku navštěvujte očního lékaře jednou za jeden až dva roky.

    Takto vidí lidé s šedým zákalem.
    Autor: DuoVize

  • 4.

    I po zákroku je nutné nosit brýle

    V každém případě je operace šedého zákalu ideální příležitost, jak snížit závislost na brýlích. Umělá čočka nahrazuje dioptrie původní oční čočky, takže volbou vhodného typu čočky lze odstranit krátkozrakost i dalekozrakost. Při správně zvoleném typu nitrooční oční čočky můžete brýle definitivně odložit.

    Autor: Blesk - Nikola Forejtová

  • 5.

    Čočku bude třeba vyměnit

    To je další častý omyl. Při operaci šedého zákalu je z oka odstraněna zkalená lidská čočka, která je nahrazena čočkou umělou. Ta zůstává v oku natrvalo.

    Autor: Shutterstock

  • 6.

    I po operaci se může čočka zakalit

    „Šedý zákal se vrátit nemůže. Co se může stát, je zakalení pouzdra čočky, do kterého se vkládá nová čočka. Tomu stavu se říká následný šedý zákal. Na výskyt této reakce má vliv jak materiál, tak i tvar nitrooční čočky. Nejmenší výskyt je po použití hydrofobní nitrooční čočky s ostrým okrajem,“ vysvětluje MUDr. Luboš Továrek.

    Autor: Michala Jendruchová/Blesk zdraví

  • 7.

    Zákrok je v celkové anestezii

    Ne, celková anestezie se při operaci šedého zákalu používá jen výjimečně. Pro znecitlivění povrchu a vnitřních struktur oka se před operací aplikují oční kapky. Zákrok probíhá ambulantně a trvá přibližně 15 až 20 minut. A hned po operaci můžete odejít domů. Operace druhého oka se pak provádí do týdne.

    Autor: archiv Blesku

Dnešní horoskopy