Pylová neboli sezónní alergie je příčinou tzv. sezónní alergické rýmy. Typickými příznaky jsou vodnatá rýma, často záchvatovité kýchání, zduření nosní sliznice, které má za následek ucpaný nos, zarudlé nebo slzící oči, které svědí, pálí a štípou, dýchací obtíže.

TRVÁ NĚKOLIK MĚSÍCŮ

Ti, kteří těmito potížemi netrpí, se obvykle domnívají, že sezónní alergie řádí nejvíce na jaře. Omyl! Sezóna pylů trvá od jara až do podzimu. Začíná pyly stromů (např. břízy, olše, lísky), počátkem léta se přidají trávy, obilí a plevele. V období vrcholícího léta a časného podzimu je pak střídají pyly bylin a spory plísní.

LÉČBA JE NUTNÁ

Alergickou rýmu je potřeba léčit, jinak se může rozvinout v astma a postihnout průdušky. Odpovídající preparát předepíše po řádném alergologickém vyšetření lékař. Léky se pak vyplatí mít v kritické době vždy po ruce. U alergické rýmy se nejčastěji nasazují antihistaminika, která se podávají jak sezónním, tak celoročním pacientům, pro prevenci lze s jejich užíváním začít již před nástupem pylové sezóny.

JEĎTE K MOŘI!

Sezónní alergie je stejně jako alergie jiné nevyléčitelná, ale dá se s ní poměrně dobře žít, je-li pod lékařským dohledem. Součástí úspěšné léčby je přitom i určité chování, tedy vyhýbání se alergenům. Sezónní alergici sami dobře vědí, že pylová zrna, která uletí i stovky kilometrů, nelétají ve výškách nad tisíc metrů nad mořem a také že jim nedělá dobře vlhko. Pokud mohou, tráví tak dovolenou na horách nebo u moře. A od jara do podzimu se snaží řídit svůj život i podle počasí – to je pro ně velkým spojencem, ale může být i krutým nepřítelem.

 

8. Kdy vrcholí pylová sezóna?
Vrchol pylové sezóny připadá na přelom jára a léta.

9. Jak zjistím, že venku řádí právě „moje“ pyly?

Je třeba řídit se pylovým kalendářem, sledovat pylové zpravodajství. Povědomí o právě aktivních pylech je důležitou součástí prevence.

10. Jaký vliv má počasí na koncentraci pylů v ovzduší?

Koncentrace pylů v ovzduší je nízká např. při dešti a po něm. Naopak slunečno nebo větrno je pro alergika neštěstí.

11. Rozhoduje o aktivitě pylů i denní doba?

I s denní dobou by měli alergici operovat. V období, kdy je aktivní právě jejich pyl, je vhodné naplánovat si např. schůzku venku raději na ráno nebo večer než v pravé poledne.

12. Pokud už musím ven v poledne a za větru, jak se chránit?

Dobré je vyrazit vybaven nejen léky, ale i velkými slunečními brýlemi, které chrání oči. V sezóně pomůže, pokud se po příchodu domů převléknete a umyjete si před spaním vlasy. I na oblečení a ve vlasech se pyly zachycují.

13.Hrozí při alergii na pyl nebezpečí i v uzavřených prostorách?

Bohužel ano, právě proto je dobré větrat podle určitých pravidel – ideálně po ránu, po dešti… Alergici mohou sáhnout také po čističkách vzduchu apod.

14. Mohu na sezónní alergii použít i volně prodejná léčiva?

Ano, ale bez konzultace s odborníkem jsou vhodná opravdu pouze na ojedinělé a nezávažné projevy alergie. Vaše potíže by měl zhodnotit lékař.