Dostatečný příjem vlákniny má pozitivní vliv na peristaltiku střev a tedy na trávení, dokáže na sebe vázat nežádoucí látky z přijímané potravy nebo toxické látky, které se uvolňují při procesu trávení. Příznivých účinků na lidské tělo je více: vláknina přispívá k prevenci civilizačních chorob, např. rakoviny trávicího ústrojí, srdečních onemocnění, cukrovky, vysoké hladiny cholesterolu a obezity. Hraje rovněž důležitou roli při léčbě zácpy, syndromu dráždivého tračníku apod. Je ale také pomocníkem při hubnutí, neboť vytváří pocit sytosti, aniž by obsahovala energii.

IDEÁLNÍ MNOŽSTVÍ

Aby vláknina opravdu přinášela organismu jen to dobré, měl by být zajištěn její pravidelný a dostatečný příjem. Odborníci doporučují dospělému člověku přibližně 25 až 35 g vlákniny na den – u žen je to méně, u mužů více, u dětí se pak optimální dávka počítá (věk dítěte +5 g). Není však dobré to s vlákninou přehánět, svému zažívání rozhodně nepomůžete, pokud budete denně pořádat kilo jablek a půl kila ořechů. Na „předávkování“ vlákninou může tělo odpovědět nepříjemnými potížemi, jakými jsou nadýmání, křeče, průjem, ale důsledkem může být i nadbytečné vyplavování vitamínů a minerálních látek pryč z těla.

Autor: Shutterstock

VÁŽIT ROHLÍKY?

Tabulky, které říkají, kolik gramů vlákniny máte denně spořádat, jsou jedna věc, jak to ale v běžném životě ohlídat? Museli byste složitě počítat, kolik gramů vlákniny obsahuje ta která surovina nebo produkt a kolik jej tedy musíte sníst, abyste byli „na svých“. Museli byste tabulky nosit v hlavě nebo v telefonu, abyste věděli, že např. že ve 100 g tukového rohlíku přijmete 3 g vlákniny, ve 100 g grahamového pečiva 8 g. Takové počítání samozřejmě není nutné, tabulky s číselnými hodnotami slouží pro orientaci. Prospěšný přísun snadno naplníte dodržováním tohoto pravidla: denně sníst dva kusy ovoce a tři kusy zeleniny, dvakrát do týdne konzumovat luštěniny a těstoviny, cereálie a pečivo, nejlépe celozrnné.

NEJEN V OVOCI

Oblíbeným zdrojem vlákniny je čerstvé ovoce, ale i to sušené (meruňky, švestky, fíky). Obsažena je i v ořechách a mandlích, zelenině (např. brokolice), luštěninách (čočce, fazolích), olejninách (např. ve lněném semínku), obilovinách, v sójovém mase, cereáliích a celozrnných výrobcích. Vláknina se přidává i do některých potravin živočišného původu, třeba do jogurtů.

V TABLETÁCH NEBO PRÁŠKU

Můžete tělo zásobovat i vlákninou v prášku či tabletách, splní rovněž svůj úkol, je ale třeba si uvědomit, že např. v ovoci a zelenině přijímáte kromě vlákniny i další zdraví prospěšné složky – vitamíny, minerály apod., které v uměle vyrobených produktech nenajdete.