Jde o selhání obnovy kloubní chrupavky. Poškození kloubů osteoartrózou je tím větší, čím více zatěžujeme své klouby sportem či nevhodným pohybem. Onemocnění lze rozpoznat podle několika příznaků. „Mezi nejvýraznější patří především bolest a ztuhlost kloubů při zátěži, dále pak citlivost na chlad a počasí, bolesti svalů, výrazné zhoršení pohyblivosti nebo dokonce i bolesti během noci. Typická je také tzv. startovací bolest a ztuhlost, která vzniká především ráno po probuzení, případně po jiném delším klidu“ vysvětluje MUDr. Pavel Drbal, specialista na fyzikální a rehabilitační lékařství.

 Jak se o své klouby starat zodpovědně?

Genetické dispozice si nevybíráme, ale to, jak se ke svým kloubům chovat, ovlivnit můžeme. Ideálním řešením, jak se o své klouby starat a dopřát jim dostatečnou výživu, mohou být například doplňky stravy, jejichž hlavní účinnou látkou jsou tzv. kolagenní peptidy. Kolagen totiž tvoří až 70 % sušiny kloubních chrupavek a je základní stavební bílkovinou, která tvoří pojivové tkáně našeho pohybového aparátu. Vědci přišli na to, že kolagen nelze ve výživě tkání kloubů nahradit jinak než jedinou látkou – opět samotným kolagenem. 

Jak artróze předcházet?

Poslouchejte své tělo. Sportujte, ale s rozumem! Vhodným pohybem může být například plavání, rychlá chůze, některá jogínská cvičení nebo jízda na kole. Vybírejte si obuv s měkčí podrážkou tlumící nárazy při pohybu a stravujte se zdravě. Snížíte tak riziko nadváhy.

 6 tipů, jak sportovat bezbolestně:

1)      Pravidelně posilujte svaly dolních končetin! Dobře vyvinuté svaly jsou totiž schopny vykompenzovat sníženou funkci kloubů. Ideálním pohybem je např. jízda na kole, chůze, plavání, jóga nebo i obyčejný strečink.

2)      Zaregistrujete-li první příznaky, doporučují odborníci omezit především pohyby s doskoky, při kterých klouby velmi trpí.

3)      Nevyhýbejte se pohybu na slunci! Zní to možná zvláštně, ale při pobytu na slunci se aktivuje vitamin D, který je pro náš imunitní systém velice důležitý a významně zasahuje také do metabolismu kostí.

4)      Vybírejte si obuv s pružnou podrážkou, která tlumí nárazy při pohybu.

5)      Pokud se u vás bolesti kloubů objeví a máte lékařem předepsané léky proti bolesti, věnujte svým kloubům péči dvojnásobnou! Dopřejte jim speciální vnitřní výživu, hýbejte se. Pokud máte nadváhu, pokuste se nadbytečná kila shodit.

6)      Zkuste své klouby zbytečně nepřetěžovat, například dlouhým stáním nebo chůzí.

Více informací, včetně dalších doporučení a rad, jak se chovat ke svým kloubům, naleznete na www.artroza.com.