Není to pokaždé právě gynekolog, kdo s danou bolestí může něco udělat, z anatomického hlediska je však jeho volba celkem logická. Podbřišek, tedy část břicha mezi pupkem a stydkou kostí, totiž skrývá orgány močového ústrojí, část tlustého střeva a především ženské pohlavní orgány.

Akutní nebo chronické

Podoby bolestí v podbřišku mohou být různé – někdy mírné a občasné, jindy akutní a silné, anebo třeba dlouhodobé chronické. Otázkou je, kdy bolest zkoušet »přežít« a kdy už vyrazit k lékaři? Podle gynekologa Romana Kříže patří dlouhodobé nebo akutně vzniklé silné bolesti určitě do rukou lékařů.

Co do těla nepatří, musí pryč

V plodném období ženy se její děložní sliznice, s výjimkou těhotenství, měsíc co měsíc připravuje na přijetí oplodněného vajíčka tím, že postupně narůstá. Jenže když vajíčko není oplodněno a nepotřebuje se uhnízdit v děloze, musí přebytečná děložní tkáň z těla pryč. To se děje právě menstruací. Nejde to vždy naprosto hladce a děloha se stahuje, aby sliznici vyloučila. „Tyto stahy vyvolává působení prostaglandinů - látek podobných hormonům, a někdy je s nimi bohužel spojena bolest,“ vysvětluje doktor Kříž. S menstruačním cyklem souvisí i další bolesti v podbřišku, provázejí třeba ovulaci nebo ženy, stejně jako paní Johanu, trápí několik dní před menstruací. Jde o přirozené, fyziologické dění. Pokud ale jsou bolesti opravdu nadměrně zatěžující, třeba ženě ani nedovolí jít do práce nebo dělat běžné činnosti, může gynekolog hormonální nerovnováhu léčbou upravit.

Některé ženy užívají analgetika, tedy léky na bolest, jindy pomůže hormonální antikoncepce či užívání hormonů gestagenů. Úlevu mohou přinést i takzvané »babské« rady – popíjení čajů s bylinkami, jako jsou brusinka, jahoda a podběl, případně teplé obklady na podbřišek.

Myomy: Nezhoubné, ale otravné

Ženy v plodném věku se leckdy potýkají s bolestmi v podbřišku, způsobenými myomy. „Myomy, tedy nezhoubné nádory děložní svaloviny, jsou hormonálně závislé a rostou potud, dokud jsou hormonálně činné vaječníky, které vytvářejí ženské pohlavní hormony. Jakmile se žena dostane do přechodu, myomy již dále nerostou,“ vysvětluje Marek Ožana, ze zdravotnického zařízení Novagyn v Ostravě. Někdy myomy nečiní žádné potíže, většinou ale dokážou dost potrápit. Kromě bolestí způsobují i dlouhé, nadměrné či nepravidelné krvácení a další příznaky.

K léčbě myomů slouží nejrůznějších hormonální léky, které dokážou zmírnit příznaky a někdy i myomy dočasně zmenší. Jenže to bývá za cenu řady nepříjemných vedlejších účinků a nutnost operace se jen o něco odloží. V posledních několika letech je na trhu k dispozici hormonální lék s účinnou látkou ulipristal acetát. Ten působí na myomy mnohem cíleněji než předchozí léky, jeho užívání neprovází nepříjemné vedlejší účinky a někdy dokonce způsobí tak zásadní zmenšení myomů, že se žena operaci vyhne.

Náhlá příhoda břišní: Cysty a další

I dost krutými bolestmi se může v podbřišku ohlásit takzvaná »náhlá břišní příhoda«. Do péče gynekologa patří krvácení do dutiny břišní při mimoděložním těhotenství, nebo třeba obtočení a uskřinutí vaječníkové cysty, případně cysty endometroidní při endometrióze, tedy při onemocnění, kdy se sliznice děložní vyskytuje i mimo dělohu. Akutní břišní příhody se vždy operují, a to většinou laparoskopicky. „Musíme najít zdroj krvácení, ten zastavit a provést co nejmenší operační výkon, aby byla zachována plodnost ženy,“ vysvětluje doktor Kříž.

Srůsty: Každodenní boj

Mnoho žen zažívá bohužel neustávající, chronické bolesti v podbřišku. Ty se leckdy objevují po operacích a zánětech a jsou nejčastěji způsobeny srůsty mezi pobřišnicí a orgány pánve. Úlevu může přinést operace, která srůsty rozruší.