Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zvítězte nad nachlazením: 9 rad, jak neonemocnět!

/
  • Nachlazení můžete předejít prevencí.
    Nachlazení můžete předejít prevencí. (profimedia.cz)
    28. října 2015 ● 09:42

    Období nachlazení, rým, bolestí v krku a dalších nemocí je nezadržitelně tady. Pokud jim letos nechcete propadnout, zkuste dodržovat naše rady na prevenci. „V běžném životě jsme po celý rok vystaveni bakteriím, virům a dalším škodlivým mikroorganismům, kterým náš organismus musí čelit. Na podzim a v zimě se ale hrozba onemocnění výrazně zvyšuje. Musíme tedy podpořit svoji imunitu,“ vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu z Fitbee.cz.  A jak na to? Rozhodně kvalitní stravou, přiměřeným pohybem a dostatečným spánkem.

     

  • 1.

    Zvyšte přísun vitamínů

    Dopřávejte si dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, skvělé jsou i čerstvé šťávy. V některých případech je vhodná i zelenina kysaná a kvašená. Nezapomeňte na ořechy a semínka, které jsou plné minerálních látek, vitamínů, zdraví prospěšných olejů a skvěle doplní snídani, svačinu i saláty.

    V zimě zvyšte přísun vitamínů.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Dodržujte pitný režim

    Pijte dostatek čisté vody a omezte nadměrný příjem sladkostí a slazených limonád, nadbytek cukru bez pohybové aktivity nemá na náš organismus příliš dobrý vliv. Zvláště ráno a večer si dopřejte teplé čaje. Proti nachlazení můžete vyzkoušet mátu, lípu srdčitou, diviznu, heřmánek, jitrocel nebo třeba bez černý. Příjemně vás zahřejí, a když si šálek čaje osladíte lžičkou medu, bude vám i báječně chutnat.

    Pro správné fungování organismu bychom měli vypít zhurba dva až tři litry denně.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Odpočívejte a spěte

    Klidný a dostatečně dlouhý nepřerušovaný spánek je základem pro psychickou i fyzickou pohodu. Nedostává-li se nám ho, jsme unavení, podráždění, zejména ženy mnohem více inklinují k pojídání sladkostí a může zapříčinit i vznik mnoha nemocí. Abychom si odpočinuli, pět nebo šest hodin nám nestačí. Ideální je osm hodin, a pokud je alespoň jedna z nich před půlnocí, budeme se cítit okamžitě lépe.

    Kvalitní spánek je očistou těla i duše.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Nezapomeňte se hýbat

    „V organismu se při sportu uvolňuje hormon štěstí, který nás pozitivně naladí, budeme pak odolnější i vůči stresovým situacím, nemocem a zlepšíme svou imunitu,“ upozorňuje Jana Havrdová z nezávislé iniciativy Česko se hýbe. Nejjednodušší a nejpřínosnější je vyrazit ven. Z chůze postupně přejít na indiánský běh a následně klasický běh.Týdně bychom se měli aktivně hýbat pět krát třicet minut.

    Cvičení uvolňuje hormon štěstí.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Hygiena nad zlato

    Častěji si myjte ruce mýdlem, omezte zdravení podáním ruky či polibkem a při kýchání nebo kašli si zakrývejte ruku spíše kapesníkem než rukou. Nedotýkejte se ani zbytečně často oblasti obličeje – rtů či nosu, abyste se pokud možno vyhnuli přenosu virů a bakterií do těla.

    Mytí rukou je alfou a omegou ochrany našeho zdraví.
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Čerstvý vzduch i doma

    Pravidelně větrejte v prostorách, kde trávíte nejvíce času. I když venku bude mráz, nezapomeňte, že i vzduch je třeba vyčistit. „V průběhu dne je ideální udržet v místnosti teplotu 20 až 22 °C, v noci kolem 18 °C. Velmi záleží na tom, jak je domácnost vytápěna. Hlavně to pocítí děti, které se většinu času pohybují na zemi,“ říká Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

    Stačí dodržovat jednoduchá pravidla pro výměnu vzduchu v místnosti a v bytě bude pohoda.
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Otužujte se

    S otužováním můžete začít jednoduše, například tím, že po normální sprše si rychle osprchujete chodidla i lýtka studenou vodou, postupně se můžete dopracovat ke sprše celého těla. Nic zvlášť příjemného to v té chvíli není, ale tělo se prokrví a v závěru krásně zahřeje. Když budete důslední a začnete se otužovat pravidelně, posílíte imunitu.

    Podle průzkumu jsou otužované děti zdravější.
    Autor: Baby Club Juklík

  • 8.

    Oblékejte se teple

    „Nemusí být ani dvacet pod nulou, ani čerstvě padlý sníh, abyste vytáhli teplejší bundu či kabát. Nevystavujte se zbytečně průvanu a chraňte zejména ledviny a průdušky.

    Buďte pěkně v teple, ať tělo neprochladne
    Autor: Shutterstock

  • 9.

    Vyhýbejte se stresu

    Není žádnou novinkou, že stres zkracuje život a pozitivní myšlení, smích a dobrá nálada život zlepšují. Dělejte si radost, poslouchejte hudbu, která vás nabíjí energií a radostí, noste oblečení, ve kterém vám je dobře, i barvy, ve kterých se cítíte šťastně a příjemně. I malé detaily nám pomohou cítit se skvěle a zdravě.

    Smích je všelék.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy