Co dělat, když nás o dovolené postihne úraz?

O dovolených a prázdninách dochází zvlášť často k úrazům. Hodně cestujeme různými dopravními prostředky - automobilem, na kole apod. - a zpravidla vykonáváme činnosti, v nichž nejsme příliš zběhlí. Zvláštní skupinu zde představují rekreační sportovci, kteří se o dovolené snaží dohnat to, co po celý rok zanedbávali. Nedostatečně trénovaný organismus pak nezvládá požadavky, jež na něj klademe.

Nejčastějšími úrazy jsou zhmožděniny, podvrtnutí, natažení šlach a svalů, zlomeniny, tržné a řezné rány. Každý úraz je doprovázen zánětem a otokem, který dokáže zkomplikovat a prodloužit vlastní léčbu.

Dojde-li k úrazu, na prvním místě je správné ošetření podle jeho povahy a zásad první pomoci. Pokud úraz vyžaduje lékařské ošetření, je třeba je neodkládat! Máme však pro vás navíc tip, který už pomohl mnoha lidem. K urychlení procesu hojení je vhodné použít některé enzymové léky, nejznámější z nich je Wobenzym. Proteolytické enzymy, které obsahují, působí proti otokům a zánětům. Díky této jejich vlastnosti lze výrazně zkrátit dobu léčení po úrazech a operacích. A rychlejší hojení je důležité právě o dovolených, kdy je pro nás čas cennější než kdykoliv jindy.

Autor: Wobenzym

Otoky při cestování

Řada cestujících, kteří již někdy jeli k moři autobusem, by mohla vyprávět o nepříjemných otocích nohou. Vedle vysokých teplot je způsobuje nedostatečný pohyb a sezení v ne zrovna přirozené poloze. I v takových případech může pomoci krabička Wobenzymu s enzymy, které zlepšují prokrvení tkání a činnost lymfatického systému. Kdo trpí na otoky nohou při cestování, nejlépe udělá, když tento lék začne užívat už před zahájením cesty.

Dovolená je náporem na obranyschopnost organizmu

Namáhavé cestování, pobyt v cizím prostředí, zvýšená tělesná zátěž – to všechno je velkým náporem pro náš imunitní systém a oslabuje ho to. Stejně tak ho oslabuje delší pobývání ve studené vodě či změny teplot způsobené klimatizací, nebo chladnější večery prohýřené s přáteli a známými často až do ranních hodin. Při takto oslabované imunitě se nelze divit, že nás ve chvílích volna a zdánlivé pohody sklátí angína, chřipka nebo zánět nosohltanu, i když jsme třeba celý rok předtím vůbec neonemocněli. Je proto důležité posilovat obranyschopnost organizmu – otužováním, vitamíny a čerstvým ovocem, zdravou životosprávou a neměly by chybět ani enzymy. Ty totiž řídí naši imunitu. Také proto se hodí je mít s sebou na cestách.

Více na www.wobenzym.cz

Autor: MP