Plísně se mohou objevit na obvodových pláštích budov, stropech místností, na obkladech i pod nimi, daří se jim na kobercích, textiliích, okenních tmelech, dveřích nebo na nábytku. V interiéru si dávejte pozor na nábytek u zdi, případně dosahující po strop místnosti. Pokud se totiž opírá o stěnu, nemůže tudy proudit vzduch, což vede k vyšší vlhkosti vzduchu a tvorbě plísní.

Plísně a zdraví

Plísně způsobují alergie, které mohou přerůst v astma. „Velké zdravotní komplikace mohou plísně způsobit i atopikům, u nichž mohou vyvolat sennou rýmu, zánět spojivek, astma či atopický ekzém,“ vysvětluje alergoložka MUDr. Eva Kovaříková. Hrozí také plicní, žaludeční či střevní onemocnění, častá je i kopřivka, bolesti kloubů, trvalá únava, migrény. Plísně mj. produkují řadu toxinů, které mají přímý vliv na imunitní systém. Škodí také játrům i ledvinám. Nejnebezpečnější jsou plísně rodu Aspergillus a Penicillium. Časté jsou infekce způsobené plísněmi a kvasinkami.

Jak plíseň vzniká?

Na začátku zasáhne plíseň jen některá místa a vytvoří na nich mokré skvrny, o něco tmavší než barva stěny. Časem však přerostou do souvislých ploch. Plísně zasahují zdivo do hloubky a trvale je poškozují.

Na co si dát pozor?

Plísně vznikají hlavně v místnostech, kde je nadměrné vlhko nebo jsou špatně větrané. Zvlášť rizikové jsou kuchyně, koupelny a prádelny. Problémem může být i nevhodný druh vytápění.

Základem je větrání

„Je snazší vzniku plísní předejít než s nimi začít bojovat, když už jsou rozšířeny na více místech po celém bytě,“ říká produktová specialistka  firmy Savo Barbora Uhrová. „Základem
je pravidelné větrání. Pokud jste doma celý den, větrejte alespoň 3–4krát, abyste dostali vlhkost z prostoru.“

Odstraňte plísně

Nejdříve je nutné odstranit zdroj vlhkosti, jen tak máte jistotu, že vaše práce nepřijde nazmar.

Mechanický způsob – oškrabávání za mokra, spóry plísní se však při něm dál šíří Ozařování místa UV – plísně je možné zlikvidovat UV, gama, nebo mikrovlnným zářením, ale to vyžaduje specializovanou firmu.

Chemická likvidace – natřete nebo nastříkáte chemické přípravky na postižený povrch. Existují protiplísňové nátěry anebo přípravky na bázi chloru.

zdroj: Savo