Jedná se o léčebnou metodu, která získává stále více na oblibě. Téměř všechny látky, ze kterých se homeopatika připravují, lze nalézt ve volné přírodě. Jsou to zejména rostliny, minerály, kovy i živočišné produkty. Léčivé přípravky tohoto druhu obsahují skutečně jen minimum látek, díky tomu nevyvolávají přetížení organismu, nepotlačují symptomy nemoci, ale napomáhají aktivovat obranné síly v organismu.

Jiný způsob léčby

Homeopatická léčiva odstraňují akutní potíže tím, že léčí jejich příčinu. Zabraňují vzniku chronické nemoci, resp. přechodu akutní formy onemocnění do chronického stadia. Z důvodu obsahu minimálního množství účinných látek předabují zároveň minimální riziko nežádoucích účinků. Lze je tak kombinovat s jinými léky a potravinami a zároveň podávat malým dětem, těhotným ženám, řidičům nebo pacientům s přecitlivělostí na klasické medikamenty.

Možnosti homeopatik

Homeopatika lze užívat jak při akutních běžných onemocněních, jakými jsou chřipka, angína, rýma, tak pod dohledem zkušeného homeopata také při chronických onemocněních typu alergie, ekzémy či onemocnění zažívacího ústrojí. Účinně pomohou i při poraněních či zánětlivých onemocněních. Uplatní se při nespavosti či psychických potížích, stejně jako při odvykání závislosti např. na nikotinu. Užívat je vhodné tyto léky také v rámci prevence, v současnosti např. při snaze předejít chřipkám, nachlazením či jiným virózám.

Autor: Shutterstock

Dvě století poznávání

Historie homeopatie se píše od roku 1810, kdy německý lékař Samuel Hahnemann formuloval základní principy nové léčby. Inspiroval se tradicemi starého Řecka, evropskou alchymií i experimenty, které prováděl sám na sobě. Pracoval s teorií, že látka způsobující symptomy podobné symptomům nemoci, bude ve velmi malé dávce proti této nemoci fungovat jako lék. Hojně využívaných homeopatických přípravků je dnes na trhu nepřeberné množství a homeopatie má řadu stoupenců v odborných kruzích.