Vláknina funguje jako hnací motor trávení. Její příjem má však nejen pozitivní vliv na peristaltiku střev, ale váže na sebe nežádoucí látky z přijímané potravy nebo toxické látky, které se uvolňují při procesu trávení. Příznivých účinků na organismus je více: přispívá k prevenci civilizačních chorob, např. rakoviny trávicího ústrojí, srdečních onemocnění, cukrovky, vysoké hladiny cholesterolu i obezity. Hraje rovněž důležitou roli při léčbě zácpy, hemeroidů, syndromu podrážděného střeva apod. Je konečně důležitým pomocníkem při hubnutí. Vytváří totiž pocit sytosti, aniž by obsahovala energii.

Dokonce chutná

Nemusíte mít strach, že dostat do těla dostatek vlákniny představuje jako u mnoha zdravých věcí velké přemáhání. Vlákninu obsahují potraviny rostlinného původu. Oblíbeným zdrojem je čerstvé ovoce, ale i sušené (meruňky, švestky, fíky), ořechy a mandle, zelenina (např. brokolice), luštěniny (čočka, fazole), olejniny (např. lněné semínko), obiloviny (např. špalda), sójové maso, cereálie a celozrnné výrobky. Vláknina se přidává i do některých potravin živočišného původu, např. do jogurtů. Ale pozor, nepřehánějte to! Nadměrné množství vlákniny může způsobit nadýmání, křeče, průjem či nadbytečné vyplavování vitamínů a minerálních látek z těla.

Autor: Shutterstock

Snadné počty

Dospělý člověk by měl přijmout 25 až 35 g vlákniny denně, děti méně (věk dítěte +5 g). Existují tabulky s obsahem vlákniny v jednotlivých potravinách. Nemusíte ale propočítávat denní menu. Stačí denně konzumovat dva kusy ovoce a tři kusy zeleniny, dvakrát týdně luštěniny a těstoviny, cereálie a pečivo, nejlépe celozrnné. Lze přijímat i vlákninu v prášku či tabletách.

„Dohlížím na skladbu svého jídelníčku, aby v něm nechyběly potraviny bohaté na vlákninu.“dodala Lucie Křížková, moderátorka a modelka.